Kalkınma Bakanı: Ar-Ge'ye ayrılan kaynak 1,8 milyar lirayı buldu

07 Aralık 2012 Cuma 15:29
Kalkınma Bakanı: Ar-Ge'ye ayrılan kaynak 1,8 milyar lirayı buldu






İSTANBUL (CİHAN)- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2002'de 114 milyon lira olan Ar-Ge alanına ayrılan kaynağın 2012'de 1,8 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Yılmaz, Biz, Ar-Ge faaliyetlerini önemli görüyoruz. 2003'te bu alanda yapılan harcamalarda özel sektörün payı yüzde 23,2 idi. 2011'de yüzde 43,2 dolaylarına geldi. Yine 2003'te Ar-Ge elemanlarının yüzde 20,5'i özel sektörden idi, bu oran geçen sene yüzde 49'u buldu. dedi.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından organize edilen İnovasyon Haftası'nın ikinci gün etkinliklerine katıldı. Burada inovasyonun ülkeler için önemini vurgulayan Cevdet Yılmaz, yeniliğin bir kültür haline gelmesinde toplumun tüm katmanlarının sorumluluğu bulunduğunu ifade etti. Yeni fikir ve icatlarda devlet ile sivil toplumun da büyük rolü olduğuna işaret eden Yılmaz, Dünya yeniliğe yöneliyor. Çin, Güney Kore teknik alanda yeniden yapılanıyor. Daha evvel belli ülkelerin tekniğine bakardık, artık tüm dünyaya bakmalıyız. Radarlarımızı açmalı, tüm dünyayı ele almalıyız. Şu an tahmin etmediğimiz bir ortamda bize fikir veren icatlar olabilir, bunları da kendi üretimimize entegre etmemiz gerektiği ortada. diye konuştu.

Artan popülasyona bağlı olarak daha çok enerji, su ve gıda tüketileceğini anlatan Yılmaz, bu etkenlere bağlı olarak yeni proje ile fikirlerin üretileceğini dile getirdi. Kalkınma Bakanı, İleride belki şu an yararlandığımız enerji kaynaklarını terk edecek yeni kaynaklardan beslenir hale geleceğiz. Enerji kaynaklarından beslenir hale geleceğiz. İletişim, ulaşım ve eğitimde belki ayrı yapı ile uygulamalar göreceğiz. Onun için dünyanın ve tüketicinin nereye gittiğine bakmalı, bunalımları, iklimi temel almalıyız. Çünkü yenilik fanus içinde olmuyor. ifadelerini kullandı.

Yeniliğin teknik alandan ibaret olmadığını belirten Yılmaz, Artık çok ufak müdahale ile yenilikler yapmak mümkün. Tasarımsal yenilikler bunun başında. Yine örgütleme ve yönetim biçiminde yapılan yenilikler de hayatımız için önemli. Diğer yandan yenilik ile sosyal anlayış bir biri ile bağlantılı olmalı. Kalkınma dediğimiz şey ekonomik ilerleme için değildir. Ufak bir grupla da ekonomiyi ilerletirsiniz. Burada kalkınma mühim, o da kapsayıcı olmalı. Kapsayıcı kalkınmanın en önemli yanı ise dengeli ve adil dünya oluşturmaktır. Yani yenilik projeleri verimliliği artırdığı gibi sosyal içermeyi de artırmalı. önerilerinde bulundu.

Türkiye'nin son senelerde Ar-Ge ve inovasyona önemli yatırımlar yaptığına temas eden Kalkınma Bakanı, şunları aktardı:

Ar-Ge´nin milli gelire oranı yüzde 0,53'ten yüzde 0,86 seviyelerine geldi. Milli gelirimiz 3 kat arttı, Ar-Ge'nin bunun içinde payı da arttı. Yeter mi? Hayır yetmez. Ar-Ge giderlerinin kamu harcamalarından yapılmasının büyük bir yararı yok. Burada Ar-Ge giderlerinin büyük bölümünün özel sektör tarafından karşılanışıdır. Yoksa kamu olarak milli gelirin yüzde 5'ini Ar-Ge için kullansak sosyal fayda elde edemeyiz. Yani Ar-Ge giderlerini sosyal ekonomiye katmada özel sektörün payı büyüktür. Bu alanda yapılan giderlerde özel sektörün payı 2003'te yüzde 23,2 idi. 2011'de yüzde 43,2 dolaylarına geldi. Yine 2003'te Ar-Ge elemanlarının yüzde 20,5'i özel sektörden idi, bu oran geçen sene yüzde 49'u buldu. Ar-Ge için teşvikler önemli. Biz, bu alana bunalım döneminde dahi katkıda bulunduk. Yakında uygulamaya koyacağımız 10. Kalkınma Planı'nda da ele alacağız. Kamu olarak Ar-Ge'ye önemle eğiliyoruz. Alana 2002'de ayrılan kaynak 114 milyon lira idi, 2012'de bunu 1 milyar 800 milyon liraya çıkardık. Bu artış yüzdeler ile ifade edilemez, katlarla ifade edilebilir. Bunun getirilerini gelecekte daha iyi göreceğiz. Ar-Ge ve inovasyona katkılarımız devam edecek. Kalkınma Bakanlığı'nın ödenekleri ile pek çok araştırma mekanına yardım ettik. Yine üniversitelerin hemen hemen tamamında araştırma laboratuvarları yapıyoruz.

Kalkınma Bakanı Yılmaz, dünyanın önde gelen mucitleri ve fikir adamlarının konuk olduğu etkinlik çerçevesinde düzenlenen İnovasyon Sergisi'ni de dolaştı. Sergide vitrine çıkan ürünleri inceleyen Yılmaz, İnovasyon Haftası'nı izleyen öğrencilerle de bir süre sohbet etti.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.