"Kameraların bulunduğu bölgelerde suç oranları yüzde 30'a düştü"

04 Aralık 2012 Salı 10:28






ANKARA (CİHAN)- Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ile kritik mahallelerin 24 saat izlendiğini söyledi. Yapılan araştırmaların, kameraların bulunduğu bölgelerde suç oranlarının yüzde 30'lar seviyesine düştüğünü gösterdiğini belirten Kılıçlar, KGYS sistemlerine ait kameralar sayesinde bugüne kadar birçok olayın aydınlatıldığını ifade etti.

Ankara Trafik Vakfı Dergisi'nde yer alan söyleşide Kılıçlar, 2001 yılından itibaren son 10 yılda; nüfus yüzde 9, sürücü sayısı yüzde 57, motorlu araç sayısının da yüzde 78 oranında arttığını söyledi. Ölümlü, yaralanmalı trafik kaza sayısının yüzde 98, bu kazalardaki yaralı sayısının yüzde 104 oranında arttığını belirten Kılıçlar, hayatını kaybeden vatandaş sayısının ise yüzde 13 azaldığını ifade etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2011 verilerine göre, trafik kazalarındaki tahmini 19,4 milyar liralık maddi kaybın; gayri safi yurt içi hâsılanın yüzde 1,5'ine, toplam yatırım bütçesinin ise yüzde 62'sine karşılık geldiğine dikkat çeken Kılıçlar, Bu veriler de trafik kazalarının ülke ekonomisine zararını net bir şekilde gözler önüne sermektedir. İnsanlarımızın güvenli bir trafik ortamında seyahat etmeleri, sosyal ve ekonomik bir problem haline gelen trafik kazalarının önlenmesi, trafik kurallarına uyma alışkanlığının geliştirilmesi, her yaştan vatandaşımızda trafik bilincinin oluşturulması ve trafikle ilgili iş ve işlemlerin kolaylaştırılması amacıyla ilgili bütün hususlar yeniden ele alınmış; kısa, orta ve uzun vadede yapılacak eylem, faaliyet ve hedefler 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projeleri' adı altında birleştirilerek, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren ülkemiz genelinde uygulamaya konulmuştur. dedi.

DENETİMLERDE POLİS BAŞMÜFETTİŞLERİ GÖREVLENDİRİLECEK

İl, ilçe trafik kuruluşlarına verilen özel denetimlerde kullanmak amacıyla kayıt sistemli radar araçları ve elektronik denetleme sistemleriyle hız ihlallerinin tespitine yönelik denetimlere ağırlık verilmesinin sağlanacağını anlatan Kılıçlar, Proje sayesinde, trafik kuruluşlarımızca yapılan alkol ve radarla hız denetimlerine ilişkin kayıtların, bir önceki yıla göre yüzde 3 oranında artırılarak incelenmesi, ihbarlı denetimlere ağırlık verilmesi ve trafik kuruluşları, ekip ve personelin denetimine ilişkin olarak Trafik Hizmetleri Başkanlığı'ndan ve illerimizden görevlendirilen ekiplerin çoğaltılması, ayrıca bu denetimlerde polis başmüfettişlerimizin görevlendirilmesine ağırlık verilmesi gibi hedeflerin hayata geçirilmesi sağlanacaktır. diye ifade etti.

Teknolojik gelişmelere paralel olarak, trafik kural ihlallerinin tespitinde elektronik denetim sistemlerinin kullanımının yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Kılıçlar, özellikle şehir içi yollarda artan trafik yoğunluğuna bağlı olarak elektronik denetim sistemlerinin kullanımı, can ve mal güvenliğinin sağlanmasında, düzenli ve güvenli trafik akışının temin edilmesinde, trafik kaza riski ve kural ihlali yapma sıklığı olan yerlerde yol kullanıcıları üzerinde algılanan yakalanma riski duygusunun geliştirilmesinde ve araç gereç israfının önlemesinde son derece etkili ve verimli olduğunu vurguladı.

KRİTİK MAHALLELER 24 SAAT İZLENİYOR

Kılıçlar, 2011 yılı sonu itibarıyla 8 milyon 969 bin 433 adet araç ve sürücüye trafik cezası uygulandığını ifade etti. Kılıçlar, şöyle devam etti: Bu cezalardan 1 milyon 231 bin 790 adedinin, birçok ilimizde kullanılmakta olan Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ile yazıldığı, yıl içinde toplam yazılan cezalar içerisindeki oranın yüzde 13,73 olduğu tespit edilmiştir. İl ve ilçelerimize kurduğumuz ve teknolojik imkânların en üst düzeyde kullanıldığı Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ile kritik mahalleri 24 saat izlemekteyiz. Yapılan araştırmalar, kameraların bulunduğu bölgelerde suç oranlarının yüzde 30'lar seviyesinde düştüğünü göstermektedir. KGYS sistemlerine ait kameralar sayesinde bugüne kadar birçok olay aydınlatılmıştır. İl ve ilçe giriş çıkışlarına kurduğumuz Plaka Tanıma Sistemi ile de trafikte seyir halinde bulunan araçların çalıntı veya aranan araç olup olmadığı otomatik olarak tespit edilmektedir.

VATANDAŞ KAMERALARA YAKLAŞINCA BELİRLENEN HIZ SINIRLARI İÇERİSİNDE HAREKET EDİYOR

Vatandaşların, genellikle kameralara yaklaşınca belirlenen hız sınırları içerisinde hareket ettiğini dile getiren Kılıçlar, kameralardan uzaklaşır uzaklaşmaz hız limitini aşma eğiliminde olunduğunu ifade etti. Bunun önüne geçmek amacıyla bazı bölgelerde hız koridoru uygulaması yapıldığını anlatan Kılıçlar, Ortalama hız tespit edilmektedir. Yine radar teçhizatı bulunan trafik ekiplerimiz vasıtasıyla yaptığımız radar uygulamaları da hız sınırlarının aşılmaması bakımından uyguladığımız çözümler kapsamındadır. 81 ilimizde kurulu bulunan KGYS'leri genişletme çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. Türkiye genelinde kamera nokta sayılarının artmasıyla birlikte suç oran ve sayılarının da büyük oranlarda düşmesini hedeflemekteyiz. dedi.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.