"Kamu hesapları darbe dönemlerinde bile Sayıştay denetimi dışında kalmadı"

29 Kasım 2012 Perşembe 14:59






ANKARA (CİHAN)- CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi, 12 Eylül darbesini yapan komutanların bile kendi döneminin harcamalarını Sayıştay denetimi dışında bırakmayı düşünmediğini öne sürerek, ilk kez böyle bir durumun yaşandığını savundu.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Sayıştay'ın kamu hesapları ile ilgili yaptığı denetim konusunda değerlendirmelerde bulundu. CHP'li Hamzaçebi, Sayıştay'ın denetimi yapılmış ve raporu düzenlenmiş olan konuları içeren 132 raporu TBMM'ye göndermesi gerektiğini belirterek 2013 yılı bütçe kanun tasarısı üzerinde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yapılan görüşmeler bu nedenle eksiktir. dedi.

Kamu mali yönetim ve denetiminde 2005 yılında yeni bir sisteme geçildiğini belirten Hamzaçebi, şunları dile getirdi: Yine bu sisteme geçişin doğal sonucu olarak 2010 yılı sonunda yeni bir Sayıştay yasası TBMM tarafından kabul edilerek yürürlüğe girdi. Ancak devletin 2010 yılı harcamaları Sayıştay tarafından denetlenmemiştir. Sayıştay bunun gerekçesini yeni yasaya uyum sağlama olarak ortaya koymuştur. Bu gerekçe gerçekçi değildir. Yeni Sayıştay yasasının hazırlığı 2005 yılından bu yana Sayıştay tarafından yürütülmüştür. Devletin 2011 yılı harcamaları ise Sayıştay tarafından denetlendiği ve bu denetim sonucunda 132 adet rapor düzenlendiği halde bu raporlar TBMM'ye intikal ettirilmemiştir. Bunun gerekçesi olarak da 4 Temmuz 2012 tarihinde TBMM'de kabul edilen torba yasada Sayıştay'ı ilgilendiren bir hüküm gösterilmektedir. Söz konusu torba yasa Sayıştay'ın denetim yetkisini kısıtlamıştır. Biz bu kısıtlaya yönelik düzenlemeyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açtık. Ancak kısıtlama kısıtlamanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak olan denetimlerle ilgilidir. Bu tarihten önce denetimi yapılmış ve raporu düzenlenmiş olan konular bu kısıtlamanın dışındadır. Sayıştay'ın görevi 132 raporu TBMM'ye göndermektir. 2013 yılı bütçe kanun tasarısı üzerinde Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan görüşmeler bu nedenle eksiktir.

12 Eylül darbesini yapan komutanların bile kendi döneminin harcamalarını Sayıştay denetimi dışında bırakmayı düşünmediklerini öne süren Hamzaçebi, Bu ilk kez yaşanmaktadır. Bütçe hakkı milletin elinden alınmıştır, bütçe hakkına darbe vurulmuştur. dedi.

Basın mensuplarının BDP'lilerin dokunulmazlıkları ile ilgili sorusuna Hamzaçebi, Bir süredir terör olayları durdu, açlık grevleri Apo'nun talimatıyla sona erdirildi, Başbakan'ın idam cezasının geri gelmesi yönündeki değerlendirmeleri birden gündemden çekildi. Bu sürece paralel olarak Başbakan bir takım adımlar atıyor; anadilde savunma dedi, bir Bakan 'Kürtçe kamu hizmeti' dedi, yine Başbakan 'valiler seçimle gelmesi tartışılmalı' dedi. Bu çok önemlidir, kamuoyunun yeterince ilgisini çekmedi bu konular. Ama Başbakan'ın asıl istediği, bu konularla ilgili olarak federasyonun tartışılmasıdır. değerlendirmesini yaptı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.