Karaman'da son durum, Bakanlar 'Umudumuz azalıyor'

Karaman'daki madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları hakkında, Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan açıklama geldi. Suyun tahliyesiyle ilgili teknik bilgiler veren ve zorluklardan bahseden Yıldız, 18 işçinin hayatıyla ilgili umut veremedi.

30 Ekim 2014 Perşembe 11:01
Karaman'da son durum, Bakanlar 'Umudumuz azalıyor'






Karaman'da son durum, Bakanlar 'Umudumuz azalıyor'

Karaman'daki madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmaları hakkında, Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan açıklama geldi. Suyun tahliyesiyle ilgili teknik bilgiler veren ve zorluklardan bahseden Yıldız, 18 işçinin hayatıyla ilgili umut veremedi.
"18 işçi kardeşimizle ilgili umudumuz azalıyor."

Açıklama, Karaman Ermenek'teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşma çalışmalarıyla ilgili konuşan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan geldi.

Yıldız, beraberinde Ulaştırma, Denizcililk ve Haberleşme Bakanı Bakanı Lütfi Elvan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı.

Maden ocağı sahasında konuşan Yıldız, "Su tahliye edildikçe çamur ve bozulan tahkimat geliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Su 16 metre kadar boşaltıldı. Boşaltılan yerin bir kısmında tahkimatın bozulmuş olması nedeniyle 1-2 metrelik çöküntüler oluşmuş. Hem suyu, hem çamuru tahliye etmek; bir yandan da madencilikle ilgili tahkimat yapmayı zorunlu kılıyor..."

"UMUTLARIMIZ AZALIYOR"

Bakan Yıldız konuşmasını, "Zaman ilerliyor ve 18 kardeşimizle ilgili umudumuzun azaldığını söylemem gerekir. Çöküntünün dışarıya çıkartılması için ahtapotun montajı yan tarafa alındı ve raylı sistem de kullanılıyor. İşimiz kolay değil ve 24 saat aralıksız çalışılıyor..." şeklinde sürdürdü.

NE KADAR SÜRECEK?

Bakan Yıldız, ocağın temizleme işleminin ne kadar süreceğine ilişkin soruya, "Her metrede karşımıza yeni şeyler çıkıyor. 5-6 bar civarında gelen çamurlu suyun içeride oluşturduğu tahribatı henüz görmüş değiliz. Her metrede yeni bir tablo çıkıyor karşımızı. Suyu aktarmak önceliğmizdi ama suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkimatı gördük. Şu ana çalışmöa sadece su aktarma boyutunda değil, böyle anlaşılmasın" yanıtı verdi.

"ÇALIŞMALARINDAN MEMNUN DEĞİLİZ"


Bakan Yıldız, "Maden sahibi bulunamıyor" şeklinde ifadesi olduğu yönündeki iddiayla ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"Hem hükümet hem de şahıslar olarak, sadece doğru ve gerçekleri paylaşıyoruz. Biz Uyar Madencilik'in çalışmalarından memnun değiliz. Ben 'bulamıyoruz' demedim. Burasının amcasının üzerine olduğu söylendi. Soma'dan sonra, üzerlerinde ruhsat varsa kaldırılması talimatını verdim.

Biz işçi kardeşlerimizin hukukunu korumak üzerine politikalar üretiyoruz. Başbakan ve Cumhurbaşkanı da ifade etti. İster kamu ister şahıs olsun, birinin kusuru varsa ortaya çıkacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Burada ruhsat aynı şirket adına değil, başka bir isim altında alınmış. Yani ruhsat kendisinin üzerine değil... Biz şu an kurtarma çalışmalarına odaklandık ve bunlar bugünün konusu değil. Her şeyi araştırıyoruz ama bugünkü önceliğimiz işçilerimize ulaşmak..."

HEDEFTE MECBURİ DEĞİŞİKLİK!


Bakan Lütfi Elvan da, "Dün ana hedef suyun çekilmesi demiştik ama bugünkü gelişmeler neticesinde hedef, çamur kitlenin yer altından temizlenmesi, temizlenen kesimin tahkimatının yapılması ve suyun tahliyesi edilmesidir" şeklinde konuştu.

Elvan ayrıca, "Son olan hadise, 'göçük' diye basına yansıyan hadise; oradaki 800 kodunda galerinin önemli bir kısmına, mil dediğimiz bir killi çamur tabaka katlamış. Bir kısmında da aşağı yukarı 1 metrelik kısımında da tahkimatın aşağı indiği görüldü ve bunun üzerine tahkimatla ilgili çalışmalar başlatıldı. Olan hadise budur" şeklinde konuştu.
Son Güncelleme: 30.10.2014 11:03
Anahtar Kelimeler:
Bakanlar Umudumuz Azalıyor
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.