Kartal'da çöken binada ölü sayısı 21'e çıktı

İstanbul Kartal'da çöken 8 katlı binada ölü sayısı giderek artıyor. İçişleri Bakanı Soylu, Kartal'da bina çökmesi sonucu ölenlerin sayısının 21'e yükseldiğini bildirdi

09 Şubat 2019 Cumartesi 23:58
Kartal'da çöken binada ölü sayısı 21'e çıktı






Kartal'da çöken binada ölü sayısı 21'e çıktı

Türkiye'yi yasa boğan, İstanbul'un Kartal ilçesinde çöken binada ölenlerin sayısı yükseliyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal'da çökan binada hayatını kaybedenlerin sayısının 21'e yükseldiğini açıkladı. Bakan Soylu, "14 kişiyi yaralı olarak, arama kurtarma ekiplerimiz, gayret gösteren arkadaşlarımız enkazdan çıkardılar. 21 kişinin de oradan maalesef canlı çıkarmak nasip olmadı. Bütün gayretlere, kurtarma çalışmalarına rağmen onları kaybettik" dedi.

Bakan Soylu bir önceki açıklamasını akşam saatlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte yapmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yaklaşık 3 gün oldu. 74 saatin içerisindeyiz. Bu ana kadar enkazdan 32 vatandaşımızı çıkardık. Bunların 14'ünü sağ olarak maalesef 18'ini vefat halinde çıkardık. Son çıkardığımız vatandaşımızın kimliği henüz belli değil. Onun kimliği belli olunca da kamuoyuyla paylaşacağız. Buraya gelirken, bir vatandaşımıza daha ulaşıldığı, yeni ulaşıldığı belirtildi. Her halde bir yarım saat, bir saat içerisinde çıkarılması mümkün olur" demişti. 

"ADLİ SORUŞTURMA DEVAM ETMEKTEDİR"

Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanımız buraya, hastaneye ve cenaze namazlarına katıldı. Adli soruşturma devam etmektedir. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı da bir soruşturma başlatmıştır. Yani meselenin hem adli, hem de idari bölümü bir arada yürümektedir. Arama kurtarma çalışmaları aynı titizlikle devam etmektedir. Dün gece siz de şahit oldunuz, bir ara sismik bir hareket olduğu söylendi. Riskli bir alanda çalışıldığını daha önce söylemiştik. Bu sismik hareket dolayısıyla da bir değerlendirme daha yapıldı. Ama çalışmanın devam etmesine yönelik bir durumun olmayacağı ortaya konuldu. Ve çalışma devam ediyor. İnşallah enkazından altındaki vatandaşlarımıza da ulaşırız ve böylece enkazın altında ve enkazla ilgili gerekli çalışmalarımızı süratle bitirme kabiliyetini ortaya koyarız" şeklinde konuştu. 


BİNANIN BETONUNDA DEMİR YOK DENİZ VAR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum söz aldı. Bakan Kurum, yıkılan binanın deniz kumuyla yapıldığını aktardı ve şunları söyledi:

Yıkılan binamız kırmızı ile işaretli binamız. Bu alanda 131 bağımsız bölüm var. Mevcut binamızda da 14 konut, 3 ticari ünitemiz var. Bu adada mevcutta mevcutta imar planına göre yapılaşma alanı 8390 metrekare iken fiili inşaat alanı bunun çok daha üzerinde. Bu detayları bina bina vereceğiz. Ruhsatın haricinde katlar mevcut.

Etraftaki 10 binayı boşalttık. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde süreci yürütüyoruz. Yıkılan binamızı inceleyecek olursak; aldığımız numuneler sonucunda bu binamız normalde zemin artı 5 kat ruhsatlı projesi. Ancak yerinde zemin artı 7 kat olarak yapılmış. Kullanılan beton; C3 - C10 arasında beton kalitesi çıkıyor.

Şu an bu binanın yeniden yapımındaki betonun C30 olması gerekiyor. Deniz kumuyla yapılmış, bir statik durumu söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik-çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız.


"VATANDAŞLARA ÇAĞRI: BAKANLIĞIMIZA BAŞVURUN"

Şuradan sizin aracılığınızla şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz hızlı şekilde yapacak. Bu riskli binaların tespitinin yapılmasına müteakip de burada kentsel dönüşüm anlamında yapılması gereken projeyi de ilgili bakanlıklarımız hep birlikte bu süreci yöneteceğiz. Artık mühendislik, mimarlık hizmeti almış sağlam binalarda oturmamız gerektiğini de hepimizin bilmesi gerekiyor
 

Anahtar Kelimeler:
Kartalda çökan Bina
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.