Kazaklar bundan böyle Türk balığı yiyip; Türk çayı içecek

07 Kasım 2012 Çarşamba 10:05
Kazaklar bundan böyle Türk balığı yiyip; Türk çayı içecek






ALMATI (CİHAN)- Kazakistan'ın ticaret ve finans merkezi Almatı'da düzenlenen Uluslararası Gıda Fuarı'nda Türk ürünleri büyük ilgi görüyor. Atakent Fuar Merkezi'nde bu sene 17. kez düzenlenen fuara ev sahibi Kazakistan'ın yanı sıra Rusya, Çin, ABD, Hindistan, Fransa, Almanya başta olmak üzere 31 ülkeden 195 firma katılıyor.

Fuara Türkiye'den Türk Deniz Ürünlerini Tanıtım Komitesi, Çaykur ve Kılıç Deniz Ürünleri AŞ'nin yanı sıra 12 firma katılıyor.

Türk Deniz Ürünleri Tanıtım Komitesi Başkanı Sinan Kızıltan Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Türk deniz ürünlerinin Kazakistan'da da büyük rağbet görmeye başladığını ve Türkiye'nin bu zenginliğinin dost ve kardeş ülke olan Kazakistan'da yaşayan vatandaşlara da tattırmak istediklerini söyledi.

Fuara ilk kez katıldıklarını ifade eden Kızıltan, amaçlarının Türk su ürünlerini tanıtmak olduğunu belirtti. 75 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Kızıltan sözlerine şöyle devam etti: Son yıllarda Türk su ürünleri Kazakistan'da büyük rağbet görmeye başladı. Levrekten hamsiye; çupradan alabalığa kadar bir çok balık çeşidi çok yakın bir zamanda Kazakistan'da marketlerde yerini alacak. dedi. Son yıllarda Rusya ve Ukrayna'da yakaladıkları başarıyı Kazakistan'da da yakalayacaklarına inandıklarını sözlerine ekleyen Sinan Kızıltan, Türk balıklarının Kazak damak tadına hitap ettiğinin altını çizdi.

Kazak ve Türk halklarının kardeş toplumlar olduğunu ifade eden Çaykur Dış Fuarlar Koordinatörü Miraç Mollamehmetoğlu, Türk çayının bütün dünyada büyük ilgi gördüğünü ve bu ilginin her geçen gün Kazakistan'da da artmaya başladığını dile getirdi.

Ürettikleri çayların tamamen organik olduğunu vurgulayan Mollamehmetoğlu, Karadeniz'de üretilen çaylarda asla tarım ilacı kullanmadıklarını belirtti. Yıllık kapasitelerinin 120 bin ton olduğunun söyleyen Mollamehmetoğlu, hem üretim yapıp hem de pazarlayan ve paketleyen kurum olarak dünyada tek kuruluş olduklarını dile getirdi. Amerika'dan Afrika'ya kadar bütün kıtalara ihracat yaptıklarını da sözlerine ekleyen Çaykur yetkilis, çayın anavatanı olarak kabul edilen Çin ve Sri Lanka'ya kadar birçok ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'nin Kazakistan'daki Ticaret Ataşesi Derviş Ender Öztürk ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarmak için el birliği ile çalışmak gerektiğini söyledi. Fuara katılan Türk firmalarının stantlarını tek tek gezerek firmalar hakkında bilgi alan Öztürk, firma sahipleri ile yakından ilgilendi. Kazakistan'ın ekonomik olarak bölgenin lideri olduğuna dikkat çeken Öztürk, Türk firmalarına Kazakistan'a daha fazla ihracat ve yatırım yapmaları çağrısında bulundu. Öztürk ayrıca ataşelik olarak Kazakistan'a ihracat ve yatırım yapacak bütün firmalara her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.