"Kentsel dönüşümde sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutlar göz ardı edilmemeli"

29 Kasım 2012 Perşembe 16:11






ESKİŞEHİR (CİHAN)- Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İşadamları Derneği(EGSİAD) tarafından düzenlenen kentsel dönüşüm konulu konferansta, Eskişehir'in geleceği masaya yatırıldı. Eskişehir Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Gürel, Kentsel dönüşümde sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutları göz ardı edilmemelidir. dedi.

EGSİAD Yapı Komisyonu, 'Eskişehir ve Kentsel Dönüşüm' adlı programla şehrin geleceğini ve vatandaşları yakından ilgilendiren kentsel dönüşümü her yönüyle ele aldı. Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt'un yaptığı konferansta, Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hamza Yıldız ve Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Gürel programa konuşmacı olarak katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan EGSİAD İnşaat Komisyonu Başkanı Mehmet Akman, Eskişehir'in binlerce yıldır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaptığını, Eskişehir'de dünyanın en güzel mimari örneklerin bulunduğunu belirterek, Fakat yıllar geçtikçe gerek doğal afetler, gerekse çarpık yapılaşma şehrimizin bu niteliklerini kaybetmesine neden olmuştur. Bu bağlamda, kentsel dönüşüm son yıllarda hem ülkemizin hem de şehrimizin önemli konularından biri haline geldi. Her alanda olduğu gibi, kentleşme ve yeni yaşam alanlarının oluşmasına ihtiyaç duyuyoruz. Başarılı bir kentsel dönüşüm, öncelikle insanımızın hayatına ve sosyal yaşamına faydalı, gelecek nesillerimiz için de yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapılmalıdır. şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Mehmet Gürel ise kentsel dönüşümün kentsel gelişmenin toplumsal, ekonomik ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilebilmesi için, yıkıp yeniden canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması olduğunu belirterek, Kentsel dönüşüm her yönüyle ele alınmalıdır, sosyal, psikolojik ve ekonomik boyutları göz ardı edilmemelidir. dedi.

Kentsel dönüşüm adına yapılan çalışmalarda daha önce bahçeli evlerde yaşayan insanları apartman dairelerine mecbur bırakmanın yanlış olacağını ifade eden Gürel, Bu da sonuç itibariyle başarıya ulaşmamış, ranta hizmet etmiş bir dönüşüm çalışması meydana getirir. dedi. Gürel, bu nedenle bölgedeki nüfusun kültürüne uygun, kimlikli yapıların projelerini çizmek gerektiğine vurgu yaptı ve bu işin mimarlara düştüğünü söyledi.

Gürel , Eskişehir'de kentsel dönüşüm çalışmalarının henüz netleşmemiş olmasını Bursa'da İstanbul' da İzmir'de Ankara'da ve daha birçok ilde gerçekleşenleri gördükten sonra bir şans olarak değerlendirmek mümkündür. ifadelerini kullandı.

200 SEKTÖR HAREKETLENECEK

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamza Yıldız da 'Kentsel Dönüşüm ve Kanunlar' adlı bir sunum gerçekleştirerek, kentsel dönüşüm kanunuyla ilgili soru işaretlerini cevapladı. Yıldız, Kentsel Dönüşüm Kanunu anlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu süreçteki görevlerini dinleyicilerle paylaştı. İl Müdürü Yıldız, Kentsel Dönüşüm Kanunu'nun ekonomik boyutuna da değindi. Yıldız, yeni inşaatlarda kullanılacak yerli yapı malzemeleri ile 200 ayrı ilgili sektörün hareketleneceğini belirterek, işsizliğe fayda sağlayacağına değindi. Yıldız, Hazine adına orman dışına çıkarılan yerlerin satışından elde edilen gelirlerin bir kısmının, çevre katkı payından elde edilecek gelirin yüzde 50'sinin ve İller Bankası Anonim Şirketleri'nin yapacağı faaliyetlerden elde edilen karın yüzde 50'sinin bu projeye aktarılacağını belirtti


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.