KKTC'den ilk elektrik Rum Strovolo bölgesine

18 Temmuz 2011 Pazartesi 15:46
KKTC'den ilk elektrik Rum Strovolo bölgesine







Güney Kıbrıs'ta geçtiğimiz hafta Mari bölgesinde yaşanan ve Vasiliko'daki elektrik santralinin de büyük hasar görmesine sebep olan patlamanın ardından ortaya çıkan elektrik enerjisi açığının bir kısmının KKTC'den karşılanmasına başlandı.

KKTC'den ilk elektriğin Güney Lefkoşa'nın Strovolo bölgesine verildiği belirtilirken; bazı Rum siyasi partileri ile Başpiskopos 2. Hrisostomos'un ise KKTC'den elektrik alınmasına sert tepki gösterdikleri bildirildi.

Politis gazetesi, "İlk Kıbrıslı Türk Elektriği Strovolo'ya - Onları Elektrik Çarptı" başlıkları altında verdiği haberinde, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki enerji nakil hatlarının oluşumu sebebiyle, KKTC'den Cumartesi akşamı alınmaya başlanan elektriğin miktarının düşük tutulduğunu yazdı. Gazete, gerek Güney Kıbrıs gerekse KKTC'de teknisyenlerin yoğun ve dikkatli çalışmaları sonrasında Güney'e elektrik verilebildiğini ancak Güney'deki elektrik ağının sorunlar yaşamaması için KKTC'den elektrik alımının, başta anlaşıldığı gibi 80 megavat yerine 20 megavat dolaylarında sınırlı kaldığını belirtti.

Haberde, KKTC'den Güney'e giden elektriğin ağırlıklı olarak Güney Lefkoşa'nın Strovolo bölgesi ile Latsia bölgesine verildiği belirtilirken, KKTC'den elektrik alımının 80 megavata çıkarılabilmesi için hafta içerisinde yoğun çalışmaların sürdürüleceği vurgulandı. KKTC'den gelen elektriğin Rum Elektrik Dairesi'nin (AİK) dağıtım şebekesinin niteliğinden ötürü Strovolo bölgesine verileceği ve diğer bölgelere dağıtılmayacağını yazan gazete, KKTC'den alınan elektriğin kilovat başına fiyatının ise, KKTC'de açıklanan "19 sentten" daha düşük olacağını ileri sürdü.

Haberde ayrıca dün Güney Kıbrıs'ta elektrik kesintisinin yaşanmadığı ancak bugün artan ihtiyaçla birlikte kesintilerin yaşanmasının beklendiği de vurgulandı.

SİYASİLER VE BAŞPİSKOPOS TEPKİLİ

Gazete, KKTC'den elektrik satın alınmasına bazı siyasi parti temsilcileri ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'un sert tepki gösterdiklerini yazdı. "Onları Elektrik Çarptı - Nikolas, ELAM, Başpiskopos ve Perdikis Bağırıyorlar" başlıkları altında verdiği haberinde, KKTC'den elektrik alınmasının Güney Kıbrıs'ta "elektrik çarpması ve protestolara sebep olduğunu" yazdı.

Habere göre, DİKO Başkan Vekili Nikolas Papadopulos, dün konuya ilişkin açıklamasında; "geçici ancak onurlu eziyet ile rezil kolaylık ikilemi arasında, Hristofyas hükümetinin ikinci seçeneği seçtiğini ancak Rum halkının ilk seçeneği seçmekte olduğunu" söyledi. Papadopulos, hükümetin KKTC'den elektrik satın alma eyleminin "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin itibarını zedelediğini ve Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafına diplomatik argüman sağladığını savundu.

Rum Meclisi ve EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, olayı "sefil duruma düşme" olarak nitelendirdi ve konunun önce Ulusal Konseyde görüşülmesinin daha doğru olacağını belirtti. Güney Kıbrıs'ta KKTC'den elektrik satın alınmasına en sert tepkilerden biri de Başpiskopos Hrisostomos'tan geldi.

"Kıbrıs Türk elektriğiyle aydınlanmak yerine lamba ya da fener kullanmayı tercih edeceğini" ifade eden Hrisostomos, "Bana sorsalardı işgal bölgelerinden elektrik getirmemelerini söylerdim. Zorlukları hissetmek için klimaları biraz kapatalım ve biraz terleyelim." şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.