KKTC'liler, 20 Temmuz'u şafak nöbeti ile bekleyecek

17 Temmuz 2011 Pazar 13:26
KKTC'liler, 20 Temmuz'u şafak nöbeti ile bekleyecek







Kıbrıs Türk halkı, 37 yıl önce adaya barış ve huzur, Kıbrıs Türküne özgürlüğü getiren 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümünü, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Şafak Nöbeti'yle karşılayacak.

Basın Birliği Başkanı Feviz Tanpınar, Kıbrıs Türkünün 1963-1974 yılları arasındaki 11 yıl boyunca, hemen her gece, hemen her gün bir şafağı özlemle beklediğini ifade ederek, ''O bekleyiş, o umut olmamış olsaydı, biz Kıbrıs Türk halkı olarak, öyle bir dayanaktan yoksun, böylesi bir mücadeleyi asla ortaya koyamazdık'' dedi.

KKTC Dış Basın Birliği'nin fikir babalığında geçen yıl ilki düzenlenen Şafak Nöbeti bu yıl da, çıkarmanın yapıldığı Yavuz Çıkarma Plajı'nda düzenlenecek. Organizasyonla ilgili tüm hazırlıklar tamamlandı.

KKTC Dış Basın Birliği ve Şafak Nöbeti Organizasyon Komitesi Başkanı Fevzi Tanpınar, yaptığı açıklamada, her ulusun buluşabileceği ortak noktası olduğunu, bunun bir mekan, bir tarih de olabileceğini söyledi.

Onlarca sivil toplum örgütü ile kurum ve kuruluşların desteğiyle, geçen yıl 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gece, binlerce kişinin katılımıyla, 1963 ile 1974 arası yaşanan acıları bir kez daha hatırlama ve hatırlatma fırsatı yakaladıklarını anlatan Tanpınar şöyle devam etti:

-''O UMUT OLMASAYDI...''-

''Çünkü o 11 yıl boyunca hemen her gece, hemen her gün bir şafağı özlemle bekliyordu atalarımız...Bütün Kıbrıs Türk halkı o 11 yılı böyle geçirdi. Her gün Türkiye'nin gelip bizi kurtarmasını bekleyerek o mücadelelerini sürdürdü atalarımız. Dolayısıyla o bekleyiş, o umut olmamış olsaydı, 'Türkiye bir gün gelecek ve bizi kurtaracak' beklentisi olmamış olsaydı biz Kıbrıs Türk halkı olarak, öyle bir dayanaktan yoksun, böylesi bir mücadeleyi asla ortaya koyamazdık. Bu nedenle, 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan gecenin önemi çok büyüktür. Çünkü 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan 1974 gecesi Kıbrıs Türk halkı bütün sıkıntılarından, bütün baskılardan kurtulmuş ve özgürlüğüne kavuşmuştur.''

19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlan gece Yavuz Çıkarma Plajı'na gelenlerin içinde farklı farklı nedenler olabileceğini kaydeden Tanpınar, kendisinin geçen yıl annesi için gittiğini, bu yıl da annesi için gideceğini belirtti. Annesinin, o acılı 11 yıl boyunca geceleri başlarında nöbet tuttuğunu, yemeyip yedirdiğini ve çocuklarına özgür bir ortam sağlamanın hasretiyle yanıp tutuştuğunu ifade eden Tanpınar, aldığı bir mesajda, nöbeteye gelecek birisinin, ''Ben dayım içim oraya geliyorum. Çünkü paraşütle helikopterden atlayan dayımın o anki duygularını çok iyi biliyordum. Dayım için gelip sizlerle birlikte olacağım'' diye mesaj attığını aktardı.

Herkesin farklı farklı görüşleri olduğunu ama herkesin ortak bir noktası olduğuna işaret eden Fevzi Tanpınar, ''O ortak noktada Yavuz Çıkarma Plajı, o özgürlüğün sembolize olduğu plaj ve o ortak tarih; 19 Temmuz'u 20 Temmuz'a bağlayan 1974'ün şafak vakti'' diye konuştu.

-DÜNYAYA ÖNEMLİ MESAJ-

Vefa borcunu o plajda yerine getirirken, bütün dünyaya da çok önemli mesajlar verildiğine işaret eden Tanpınar şöyle devam etti:

''Bütün dünya, ne kadar büyük bir özlemle bu kurtuluşu beklediğimizi aslında sembolize ediyoruz. Ve bütün dünyaya Türkiye'nin yıllarca her gece nasıl umutla, nasıl büyük bir hasretle gelmesini beklediğimizi ortaya koyuyoruz. Ve bütün dünyanın anlaması gerekiyor ki, Kıbrıs Türkü o 11 yıllık karanlık tarihinde çok büyük acılar çekmiştir. Ve bu acıları, Türkiye'nin gelip adada barışı getirmesiyle birlikte, sadece Kıbrıslı Türklere değil Kıbrıslı Rumlara da aynı huzuru ve aynı barışı getirmiştir. Biz aynı zamanda bu ortak mekanda bütün dünyaya bunu haykırma fırsatını elde etmiş oluyoruz. Umarım Şafak Nöbeti gelenekselleşir 10 yıl sonra da, 100 yıl sonra da kutlanmaya devam eder. Yavuz Çıkarma Plajı da, bütün dünyada var olan özel yerlerden bir tanesi olarak, bütün dünya tarafından kabul edilmiş olur''

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.