Konya'da paralel yapılanma operasyonunda şok iddialar

Hükümet cemaat kavgasında adelet ve emniyet teşkilatlarına yönelik operasyonların ardından işadamlarına yönelik suçlamalar baskıya dönüştü. Daha önce yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmaktan yargılananlar "Paralel kumpası" iddiasıyla aklanma çabası içinde

24 Mayıs 2015 Pazar 14:48
Konya'da paralel yapılanma operasyonunda şok iddialar






Konya'da paralel yapılanma operasyonunda şok iddialar



Hükümet cemaat kavgasında adelet ve emniyet teşkilatlarına yönelik operasyonların ardından işadamlarına yönelik suçlamalar tutuklamalara dönüştü. Cemaate yakınlığı ile bilinen işadamlarına yönelik Konya'da yürütülen operasyonda gözaltına alanınların emniyet içindeki paralel yapılanma ile ilişki içinde olduğu iddia ediliyor. İşadamlarıyla cemaate yakın polisler arasında özel hat kullanıldığı, himmet adı altında iş dünyasından haraç toplandığı iddiaları yargıya taşındı.  İşin garip tarafı Konya'da özellikle üniversitede yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırma gibi suçlarla tutuklanan çok sayıda kişi "Bize de paralel kumpas kuruldu, paralel mağduruyuz" diyerek aklanma çabası içine girdi.

SANAYİ BÖLGELERİNDE ÖRGÜTLENDİ İDDİASI

Konya'yı haraca bağlayan paralel çetenin kenti, 1. Organize, 2. Organize ve Aykent gibi bölümlere ayırarak işadamlarından para topladığı iddia ediliyor. Hükümete yakınlığı ile bilinen gazete ve internet siteleri işadamlarına yönelik operasyonlar sonrası serbest bırakılanları okurlarına duyurmadığı görüldü.

POLİS İKİ TELEFON HATTI VERMİŞ!

Paralel örgütün Konya’daki sanayici iş adamlarından himmet toplayabilmek için Konya’daki sanayi bölgelerini parsel parsel gruplara ayırdığı ve binlerce esnafın belirlenerek kurban, zekat adı altında para toplandığı ortaya çıktı. Konya KOM Şube’nin kumpas kurmak için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ndeki örgüt üyelerinden iki telefon hattı temin ettiği de belirlendi. Ancak işadamlarının neden emniyet mensuplarından hat alma gereği duyduğu tam olarak bilinmiyor.

19 İLDE BASKI VE YILDIRMA OPERASYONU

Paralel yapıya yönelik Konya merkezli 19 ilde başlatılan operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki ifade işlemleri devam ederken, soruşturma dosyasında yer alan deliller paralel yapının emniyet, iş adamları ve avukat üçgenini deşifre etti. Geçtiğimiz günlerde tutuklanan örgütün 'Para abisi' avukat Memduh Oğuz'un ofisinde bulunan hard disk üzerinde incelemelerini sürdüren emniyet yetkilileri, paralel yapının Konya'daki iş adamlarından himmet toplanabilmesi için Konyalı sanayicilerin gruplara ayırıldığını ortaya çıkardı.

MAĞDUR İFADELERİ YENİ BAŞLADI

Paralel yapının Konya'yı 1. Organize, 2. Organize, Aykent gibi gruplandırmalar oluşturarak bütün sanayi bölgelerinden himmet adı altında binlerce iş adamından para toplandığı belirlendi. Örgütün bu kapsamda 10 ve 15'er kişilik oluşturulan mütevelli grupları vasıtasıyla himmet toplanacak esnaf ve iş adamlarını tek tek belirlediği, kategorize ederek para topladığı tespit edildi. Ele geçirilen listede himmet toplanan 30'a yakın iş adamının 5 gün önce ifade verdiği, ifadelerinde kendilerinden zorla himmet adı altında zekat, kurban parası istendiğini ve şikayetçi oldukları öğrenildi.

ŞÜPHEYE DÜŞTÜ ZEKATI YENİLEDİ

Şikayetçi olan iş adamı M.B.'nin verdiği ifadedeki ayrıntılar iş adamlarının çaresizliğini ortaya koyar nitelikte. İş adamı M.B. ifadesinde 3 yıl içerisinde paralel yapıya 300 bin TL zekat verdiğini ancak, 17-25 Aralık darbe girişimden sonra verdiği zekatı islami yönden sorguladığı öğrenildi. M.B.'nin verdiği zekatın nereye gittiğini sorgulaması ve şüpheye düşmesi üzerine paralel yapıya verdiği zekat parası olan 300 bin TL'lik zekatın islami yönden sıkıntı oluşturmaması için aynı zekatı bu sefer ihtiyacı olan kişilere vererek yenilediği ortaya çıktı.

26 KİŞİ SERBEST BIRAKILDI

Emniyette işlemleri süren 43 şüpheliden aralarında eski YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Halis Çalış ve eski Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam'ın da bulunduğu 26 kişi serbest bırakıldı. 43 kişi, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

SES KAYITLARI DEŞİFRE

Okyanus soruşturmasında dinlenen Nusret Argun ilki İstanbul olmak üzere bir gün arayla Kocaeli'nden 2 defa arandığ tespit edildi. Argun'un İstanbul'dan temin edilen telefon hattıyla aranarak, 'Sen bize kumpas kurdun, bizi ihaleye sokmadın' gibi kelimeler kullanıldığı, Argun'u bu telefon dinlemelerine dayanarak bu suçları yapmış gibi gösterdikleri ortaya çıkarıldı. Bu aramayla soruşturmanın CMK'nın 250. Maddesi olan 'cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlar' kapsamına sokulmak istendiği hedeflendi. Soruşturmayı yürüten dönemin Konya'daki emniyet yetkilileri tarafından yapılan bu tarz birçok kumpasa ait ses ve HTS kayıtlarının soruşturma dosyasında yer aldığı ortaya çıktı.

İSTANBUL'DAN DESTEK ALMIŞLAR

Soruşturmada örgütün Konya'daki emniyet ve iş adamı ayağının ortak çalıştığı belirlendi. Geçmiş yıllarda Konya KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün'ün yürüttüğü Okyanus Şirketler grubuna yönelik operasyonda soruşturmanın önünü açabilmek için kumpas kurdukları tespit edildi. Soruşturmanın sıkıştığı ve ilerleme kaydedilememesi nedeniyle Konya Emniyeti'nde çalışan bir emniyet görevlisine telefon verilerek İstanbul İstihbarat Şubesi'ne gönderildiği belirlendi. Polis memurunun İstanbul'da o dönem İstihbarat Şube Müdürü olan E.D'den temin ettiği 2 adet telefon hattıyla, Okyanus soruşturmasında dinlenen Nusret Argun'un arattırıldığı ortaya çıktı.

Kaçanlar için yakalama emri

Konya merkezli başlatılan operasyonda, hakkında yakalama kararı bulunan kişilere ulaşmak için çalışmalar sürüyor. Hakkında yakalama kararı bulunan kişilere ulaşmak için çalışmalar devam ederken, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde gözaltındaki şüphelilerin ifadeleri alınıyor. (Yeni Şafak)
Son Güncelleme: 24.05.2015 14:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.