Lagendijk: Vize sorunu halledilmeden Avrupa'da ilerleme sağlanmaz

06 Kasım 2012 Salı 18:38
Lagendijk: Vize sorunu halledilmeden Avrupa'da ilerleme sağlanmaz






BRÜKSEL (CİHAN)- Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu eski Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik vize tutumundan vazgeçilmediği sürece tıkanan müzakerelerde çıkış yolu olarak görülen Pozitif Gündem'in işe yaramayacağını kaydetti. Lagendijk, Vize sorunu halledilmeden Pozitif Gündem gibi girişimler başarısız kalır. Türkiye'de kimseyi ikna edemezseniz. şeklinde konuştu.

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Brüksel ofisi ve European Policy Center (EPC)'ın ortaklaşa düzenlediği panelde Türkiye'deki demokratikleşme ve AB üyelik süreçleri ele alındı. ''Türkiye için test zamanları: Önümüzdeki Yol'' konulu panele eski Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi ve Today's Zaman Yazarı Joost Lagendijk, AP Milletvekili Andrew Duff ve Alman Marshall Fonu Transatlantik Merkezi İcra Direktörü İan Lesse panelist olarak iştirak etti. EPC'nin politik analistlerinden Amanda Paul'un moderatörlüğünü yaptığı panelde başta Türkiye'deki açlık grevleri olmak üzere Kürt sorunu, tutuklu gazeteciler, tıkanan AB üyelik müzakereleri ve Türkiye'nin bölgede konumu ele alındı. Joost Lagendijk, AB'nin Türkiye'ye yönelik vize tutumundan vazgeçilmeden tıkanan müzakerelerde çıkış yolu olarak görülen Pozitif Gündem'in işe yaramayacağını kaydetti. Lagendijk, Vize sorunu halledilmeden Pozitif Gündem gibi girişimler başarısız kalır. Türkiye'de kimseyi ikna edemezseniz. Hollanda ve Almanya'da birtakım yerel mahkemeler bu yönde kararlar aldı. Fakat yetersiz. Olumlu yönde adım atılması için baskının AB üye ülkelerinden yani içerden gelmesi gerekiyor. şeklinde konuştu. Lagendijk ayrıca Türkiye'de Avrupa Birliği'ne olan ilginin ciddi şekilde düştüğünü aktardıktan sonra toplumda var olan 'küskünlüğün' siyasiler tarafından ekonomik gerekçe ile çok dillendirilemediğini savundu. Türkiye'nin gelişen ekonomisine dikkat çeken Hollandalı Yazar, Türkiye'nin halen en büyük ticari partnerinin Ortadoğu yerine Avrupa olduğuna dikkat çekti.

AP Milletvekili Andrew Duff ise Kıbrıs Rum kesiminin dönem başkanlığında AB ile müzakerelerin dondurulduğunu kaydederek, Ocak ayında dönem başkanlığını alacak İrlanda'nın idaresindeki süreçte Türkiye'nin üyelik için somut adımlar atılması temennisinde bulundu. Alman Marshall Fonu Transatlantik Merkezi İcra Direktörü İan Lesse de Türkiye'nin dış politikasından övgü ile söz etti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.