Leveson raporunda, İngiliz basınına denetim talebi

29 Kasım 2012 Perşembe 17:48
Leveson raporunda, İngiliz basınına denetim talebi






LONDRA (CİHAN)- İngiltere'de telekulak skandalı sonrası medya-polis-siyaset ilişkisini incelemek amacıyla oluşturulan 'Leveson Komisyonu raporu' bugün açıklandı.

Komisyon Başkanı Lord Henry Leveson tarafından bir basın toplantısıyla açıklanan 2 bin sayfalık raporda, Türkiye'deki RTÜK benzeri bir yazılı medya denetleme kurulunu da içeren 'medya yasası' yapılması öneriliyor.

Lord Leveson yaptığı basın açıklamasında medyanın hesap verebilir olması gerektiğini vurgulayarak, Basın, yararına çalıştığını iddia ettiği halka karşı sorumluluk içinde hareket etmeli ve ve diğerlerinin hakkına saygı göstermeli. dedi.

Basının gücünü, sesini ve otoritesini toplumu ezmek için kullanmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Leveson, Gardiyanları kim koruyacak sorusunun cevabı 'hiç kimse' olmamalı. diye konuştu.

Lord Leveson, yüksek standartlarda basın ilkelerini gözetleyecek ve basından mağdur olanların hakkını arayabilecek bağımsız bir yazılı medya denetleme kuruluna ihtiyaç olduğunu belirtti. İngiliz Yargıç, bu denetleme kurulunun kanunlarla güçlü bir şekilde desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Leveson, raporda önerilen bu yapının gazeteler üzerinde 'yaptırım' gücüne sahip olması gerektiğini ve gazetelerdeki her türlü usulsüzlüğü soruşturmak için açılan komisyonları finanse etmesi gerektiğini kaydetti.

Medya standartları raporunda gazetecilerin yanı sıra siyasetçilerin medya ile ilişki şekli de eleştiriliyor. Leveson, Son 30-35 yıldaki belge ve bulgular göstermiştir ki İngiltere'deki iktidar ve muhalefet partileri, halkın faydasına olmayacak şekilde, basın ile çok yakın ilişki içine girmiştir. ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın talimatıyla oluşturulan komisyon, skandala karışmış gazeteciler, devletin ilişkide oldukları güvenlik birimleri ve politikacılar sarmalının soruşturulmasını amaçlıyordu.

Ülkenin en üst düzey ikinci yargıcı konumundaki Lord Henry Leveson başkanlığındaki komisyon şimdiye kadar üst düzey polis, medya ve siyasetçilerden oluşan 400'e yakın kişiyi sorgulayarak görüşlerini aldı.

Aralarında Başbakan David Cameron, eski başbakanlar Tony Blair ve John Major, medya patronu Rupert Murdoch'ın da bulunduğu çok sayıda kişiye telekulak skandalına ilişkin iddialar sorulurken, medyanın siyaset ve polisle ilişkisinin nasıl olması gerektiği yönündeki fikirleri alındı.

Leveson soruşturması olarak bilinen ve 6 kişilik soruşturma heyetinden oluşan bu komisyon temel olarak iki amaç için oluşturulmuştu: Telekulak skandalına ilişkin geçmişe yönelik suç unsurlarını ortaya çıkarmak; ve geleceğe ait boyutuyla medyanın işlevini, sınırlarını, bağımsızlığını, ilişkilerini ve etik yapısını belirlemek ve geliştirmek.

Dünya medya devi Rupert Murdoch'ın İngiltere'deki haftalık tabloid gazetesi News of the World'da (NotW) patlak veren telekulak skandalı sonrası Başbakan David Cameron'ın talimatıyla kurulan ve medya etiğini inceleyen bağımsız 'Leveson Komisyonu', medya-toplum ilişkisi, medya-siyasetçi ilişkisi, medya-polis ilişkisini masaya yatırarak yüksek standartlarda medya etik ilkeleri oluşturmaya çalışıyor.

Meclis komisyonu tarafından da masaya yatırılan telekulak skandalı, devam eden birçok polis soruşturmasıyla da soruşturulmaya devam ediyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.