Madencilere ölüm fermanını mühendis vermiş

Karaman Ermenek'te 18 işçiyi yutan maden ve bölgedeki ocaklarla ilgili skandal iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

03 Kasım 2014 Pazartesi 09:13
Madencilere ölüm fermanını mühendis vermiş






Madencilere ölüm fermanını mühendis vermiş

Karaman Ermenek'te 18 işçiyi yutan maden ve bölgedeki ocaklarla ilgili skandal iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Aynı bölgede bulunan 5 madren ocağının sahibi şirketlerin adeta kölelik düzeni kurduğu iddia ediliyor. Çevre köylerde yaşayan vatandaşların 'Madenci emeklisi' olabilmek uğruna göz göre göre canlarını ortaya koyduğu bunun da maden şirketleri tarafından istismar edildiği ortaya çıktı. AKŞAM Gazetesi'nden Bülent Şanlıkan'ın haberine göre  skandallar zinciri… Suyun çoğalmasından haberdar olan Başmühendis Yavuz Özsoy, ‘Risk sınırına 60 metre var, devam edin’ demiş.


Karaman'da 18 işçinin mahsur kaldığı madende arama-kurtarma çalışmaları sürerken, yerin 350 metre altında yaşanan skandallar bitmek bilmiyor. Hâlâ o madende çalışmak zorunda oldukları için kimliklerini gizleyen madenciler ihmaller zincirini AKŞAM'a anlattı:

OCAK ŞEFİNE SÖYLEDİK

- Olayın olduğu sabah vardiya değişiminde Ocak Şefi Recep Çiloğlu’na suyun çoğaldığını söyledik. O da madenden sorumlu Başmühendis Yavuz Özsoy’u arayıp durumu bildirmiş. Ancak Özsoy, “Daha risk sınırına 60 metre var, kazmaya devam edin” demiş. Sonra Recep Usta’nın vardiyası aşağı iniyor. Yemek sırasında ise su patlaması yaşanıyor. Recep Usta da mahsur kalan işçiler arasında bulunuyor.

SONDAJSIZ ÇALIŞTIRIYORLARDI


- Madende hâkimiyet Yavuz Özsoy’a aitti. Ocağı sondajsız çalıştırıyordu. Onun dışında da iki kadın mühendis vardı. Cemile 1.5 yıl, Nuray ise 6 aydır çalışıyor. 10 günde bir madene inerlerdi. Bunlar işlerinin ehli insanlar olsaydı olay yaşanmazdı. Savcılığın olaya el koymasından sonra öğrendik. Ocakla ilgili ölçüm bilgilerini sadece bilgisayara kaydetmişler. Gaz ve su ölçümlerini yazılı bir belge haline getirmemişler, hiçbir rapor tutmamışlar. Sondaj yapılmadan kömür çıkarılıyordu. Mühendisler işlerini doğru düzgün yapsalardı, eğer içeride bir su patlaması tehlikesi söz konusu ise işçiyi aşağıya indirmezlerdi.

AŞÇIŞIYI USTA YAPTILAR

- A.H. isminde bir bulaşıkçımız vardı. Aşçılık pozisyonu boş diye önce aşçı yaptılar. Torba yasa çıktıktan sonra da eline kazma-kürek -balta verip “Madende usta yok” diyerek ocağa gönderdiler. Adamın madencilikle hiçbir alâkası yoktu, ‘yeraltı sigortası’ gününü dolduracağım diye ocağa inmişti.    

TORBA YASAYI BAHANE EDEN PATRONLAR


Bir vagondan 300 TL kazanıyor


MADENİN sahibi Saffet Uyar, dört ay önce bizi toplayıp maddi sıkıntıda olduğunu söyledi. Kütahya’da aldığı ocakta yeterince kömür çıkmamış, zarar etmiş. “Aylıklarınız düzenli yatacak ama yemek ve servis parası vermem” dedi. Duyduğumuz kadarıyla patron torba yasadan sonra ocağı Başmühendis Yavuz Özsoy’a devretmiş. Bizim kömürleri Has Şekerler satmıyordu; Özkar Madencilik bu kömürleri satıp bizim maaşlarımızı ödeyecekti.

BEŞİ AĞIZ BİRLİĞİ YAPSA HİÇBİR YERDE ÇALIŞAMAZSINIZ

PATRONLAR "Torba yasadan sonra kazancımız düştü’ diyorlar, yok öyle bir şey. Bir vagon kömürden 300 TL kazanıyorlar. 4 işçiden günde 25 vagon kömür çıkarmalarını istiyorlar. Hesabı yapın. Düzen tam bir kölelik düzeni. 5 patron ağız birliği yaptığında başka bir ocakta çalışamazsınız. KAYNAK AKŞAM
Son Güncelleme: 03.11.2014 09:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.