Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Turkish Review ve Zaman heyetini kabul etti

04 Aralık 2012 Salı 11:05
Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, Turkish Review ve Zaman heyetini kabul etti






ÜSKÜP (CİHAN)- Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Osmanlı´nın yönettiği bütün topraklarda sürdürülebilir barışı tesis etmesini sağlayan millet sisteminin Avrupa Birliği bünyesinde yeniden hayata geçirilebileceğini söyledi. Turkish Review dergisi Yayın Yönetmeni Kerim Balcı ve beraberindeki 'Zaman Makedonya' heyetini kabulünde konuşan İvanov, Osmanlı sultanının yerini artık uluslararası hukukun, payitahtın yerini de Brüksel ve Strasburg´un aldığını söyledi.

3000 yıllık yazılı tarihin sadece 300 yılında barış yaşanmıştır ve bunun büyük kısmı Osmanlı barışıdır. Bunu geçmişe özlem olarak değil, geleceğimize umut olarak söylüyorum. Osmanlı´nın millet sistemini biz küçük ölçekte Makedonya´da canlandırabildik. Demek ki bütün Avrupa´da da yapabiliriz. Avrupa Birliği insanlığın yeni Osmanlısı olabilir şeklinde konuşan İvanov, çokkültürlülüğün Sarkozy ve Merkel´in zannettiği gibi başarısız bir deney değil, hayatın kendisinden kaçılamayacak bir gerçekliği olduğunu söyledi. Makedon Cumhurbaşkanı, Bu gerçekliği en iyi büyük şehirlerin belediye başkanları anlar. Chirac önce Paris Belediye Başkanı olduğu için çokkültürlülüğü desteklemişti. Sarkozy bu tecrübeyi yaşamadığı için Romanları ülkesinden kovmaya kalkıştı. Ben geleceğin liderlerinin belediye başkanlığından geçmiş insanlar olacağına inanıyorum. Türkiye´nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bunun güzel bir örneği şeklinde konuştu.

Makedonya´nın asimilasyonu reddettiğini söyleyen Gjorge İvanov, ülkesinin Romanların bir belediye başkanı çıkarabildiği tek dünya ülkesi olduğunun altını çizdi. Bu belediyenin resmi dili Roman dili. Resmi gazetesi Roman dilinde çıkıyor. Başka bir millet eğer bir belediyede yüzde 20 oranında nüfusa ulaşırsa o milletin dili de otomatik olarak resmi dil statüsü kazanıyor açıklamasını yapan İvanov, gençleri sokaktan alıp odalarına hapseden internet kültürünün çokkültürlülüğü zedeleyebileceği endişesini de dile getirdi.

TURKISH REVIEW BİZE YARDIMCI OLABİLİR

Turkish Review dergisinin Soğuk Savaş sonrasının yeni dilini oluşturmaya talip olduğu yönünde derginin Yayın Yönetmeni Balcı´dan brifing alan İvanov, kendilerinin de eskiden oluşturulmuş isimlendirmelerden ve imajlardan bizar olduklarını hatırlattı. Balkanlar denilince insanların aklına gelen kavram `barut fıçısı´. Bunu biz yapmadık. Ben Batılılara `Evet biz barut fıçısı olabiliriz ama fitil hep sizin elinizde´ diyorum. Yeni bir Balkan tanımı oluşturabilmek için Balkan ülkelerinin liderleriyle toplantılar yaptık. Derginiz bize yardımcı olabilir değerlendirmesinde bulunan İvanov, Balkanların mevcut durumunu dikiz aynası ön camından daha büyük olan bir arabaya benzetti. İvanov, Bu arabayı sürerken hep arkamıza, hep geçmişe bakıyorduk. Bu sebeple de sürekli kaza yapıyorduk. Şimdi geleceğe bakmaya kararlıyız. Umarım sizin derginiz bu bölge için büyük bir ön cam açar. Yine de küçük bir dikiz aynamız da olsun ki kimse bize çarpmasın, dedi.

Görüşme sonrasında Balcı, Cumhurbaşkanı İvanov´a Turkish Review dergisinin ilk 11 sayısını içeren özel bir flash bellek ve Türkiye´de Zaman adlı foto-albümü hediye etti. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.