Maraşlı bayanlar geven otunu kullanarak mükemmel bebekler yapıyor

05 Aralık 2012 Çarşamba 10:55
Maraşlı bayanlar geven otunu kullanarak mükemmel bebekler yapıyor






KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)- Kahramanmaraş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Kitre bebek yapım kursu'na, ev hanımları büyük ilgi gösteriyor. Kahramanmaraş´ta ilk kez geçen yıl 4 ev hanımının girişimiyle başlayan Kitre bebek yapımı, bugün Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan kurslarda devam ediyor. Kahramanmaraş Suzan ve Abdulhakim Bilgili Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kursa ev hanımlarının ilgisi her geçen gün artıyor.

Tamamı doğal malzemelerden meydana gelen Kitre bebekler, adını yabani geven otunun öz suyundan alıyor. Kurutularak kapalı kaplarda saklanan kitre öz suyu, bebeklerin yapımı sırasında suyla karıştırılıp tutkal yerine kullanılıyor. İl olarak bayan kursiyerlerin telleri şekillendirmesiyle oluşan bebeklerin vücutları, daha sonra kitreye batırılan pamukla kaplanıyor. Ardından yöresel kıyafetlerle süslenen bebekler, Türk kültürünü yansıtması açısından büyük önem taşıyor. Üç aylık zorlu bir çalışma sonunda elde edilen kitre bebeklerin ömrü, 30 yılı buluyor.

Kursun usta öğreticisi Saadet Doğru, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının Kitre bebekle yeniden canlanacağını söyledi. Anadolu kültürünün canlılığını koruması açısından bu sanatın önem arz ettiğinin belirten Doğru, Bebekler üzerinde Kahramanmaraş´a özgü motiflerin yer aldığı kıyafetlerle giydirilecek. Bu sayede şehrin tanıtımına katkı sağlanacak dedi.

Osmanlıdan miras kalan bu sanatın unutulmaya yüz tuttuğunu hatırlatan Doğru, Osmanlı'dan günümüze kadar gelen ancak bugün çok fazla tanınmayan kitre bebeklere, milli kahramanların isimleri verilerek Türk kültürünün ne kadar zengin olduğu gösterilebilir. Bu gün evinde oturmak yerine kursumuza katılan hanımlar, hem kendi ekonomisine, hem de kültürümüzün tanıtılmasına katkı sağlıyorlar. Kursa gösterilen ilgiden memnunuz diye konuştu.

Kursiyerler ise kendilerine böyle bir imkan verilmesinden mutlu. Kursun kendileri için terapi niteliği taşıdığını aktaran ev hanımları, kurs sayesinde stres ve sıkıntıdan uzak olduklarını kaydetti.







CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.