Merkel NPD'yi kapatma konusunda topu meclise attı

07 Aralık 2012 Cuma 10:46
Merkel NPD'yi kapatma konusunda topu meclise attı






BERLİN (CİHAN)- Almanya Başbakanı Angela Merkel, eyalet yönetimlerinin NPD'yi kapatma kararını `dikkate aldığını' söyledi. Eyalet başbakanlarıyla yaptığı görüşme sonrası Merkel, Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde bu konu mecliste irdelenecek. diyerek konuyla ilgili temkinli davranışını korudu. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich ve Federal Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de konuya temkinli davrandı. Eyalet yöneticileri ve muhalefet Merkel ve Friedrich'i eleştirdi.

Eyalet başbakanları, içişleri bakanlarının NPD'yi kapatma önerisini onayladı. Ancak Başbakan Angela Merkel, dün eyalet başbakanlarıyla yaptığı görüşme sonrası konuyla ilgili net bir açıklamada bulunmadı. Eyaletlerin kararını `dikkate aldığını' belirten Merkel, konunun önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde Federal Meclis'te değerlendirileceğini, parti fraksiyonlarında detaylı irdelenmesi gerektiğini ve meclisin onayı alınması gerektiğini söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Merkel, girişimin başarılı olması açısından büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Eyalet Başbakanları Konferansı dönem başkanlığını yürüten Thüringen Başbakanı Christine Liberknecht (CDU) ise eyaletler oy birliğiyle NPD'yi kapatma davası açılmasını kararlaştırdığını söyledi. 14 Aralık'ta Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi'nde (Bundesrat) bu konuyu görüşeceklerini ifade eden Liberknecht, Herkes kendi kararını kendi verir. Bundesrat olarak bu adımı atacağız. diyerek, kapatma süreci için tüm hazırlıklar yapıldığına dikkat çekti. İçişleri Bakanları Konferansı'nın dönem başkanı olan Mecklenburg-Vorpommern İçişleri Bakanı Lorenz Caffier (CDU) de 2003 yılındaki başarısızlıkla sonuçlanan girişime kıyasla bu sefer başarı elde edileceğine inandığını belirtmişti.

Baden Württemberg İçişleri Bakanı Gall (SPD) ise Federal İçişleri Bakanı Friedrich bu konuyu Bakanlar Kurulu gündemine taşımalı ve federal hükümet olarak artık bir karar alıp tarafını belli etmeli. Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) tarafından işlenen cinayetlerin ortaya çıkmasından sonra acil ve somut adımların atılması zorunlu hale gelmiştir. Biz eyalet içişleri bakanları olarak kapatma davasının başarılı olacağını düşünüyoruz. Tabii ki kararın sonucuyla ilgili hiç bir zaman yüzde yüz emin olamayız ama ben Anayasa Mahkemesi'nin son zamanlarda artan ırkçı eylemleri de göz önünde bulundurarak bir karar vereceğine inanıyorum. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.