Mürted nedir? Mürted ihanetinin tarihi

Mürted, Türk tarihinde derin izler bırakan ihanetin akla gelen ilk adı. 15 Temmuz gecesi kendi Meclis binasını bombalayan uçakların kalktığı Akıncılar Üssü'nün bulunduğu bölge 615 yıl önce başka bir ihanete daha ev sahipliği yaptığını biliyor muydunuz?

30 Temmuz 2016 Cumartesi 15:18
Mürted nedir? Mürted ihanetinin tarihi






Mürted nedir? Mürted ihanetinin tarihi


Mürted, kelime anlamı itibariyle dinden çıkmayı, din değiştirmeyi inanca ihaneti ifade eder. Ankara Çubuk ilçesi yakınlarındaki Mürted mıntıkasında yer alan Akıncılar Üssü'nün halk arasında Mürted olarak anılmasının nedeni ise o bölgede 615 yıl önce meydana gelen Yıldırım Bayezid Han ile Emir Timur Han arasındaki savaşta, Bayezid Han'ın birlikleri içerisinde yer alan bazı askerlerin saf değiştirti. Bayezid Han'ın savaşı kaybetmesine neden olan ihanet 'Din değiştirmek'le eş anlam taşıdığı için o tarihten itibaren halk arasında bölgeye 'Mürtedler' adı verildi.

Bu önemli hadiseyi dün yaptığı konuşmada dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan 614 yıl önce aynı yerde yaşanan ihaneti hatırlattı: O zaman da dönekler, şimdi de dönekler

ZATEN ORANIN ADI MÜRTEDLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Beştepe'de yapılan 15 Temmuz Şehitlerini Anma Gecesi'nde tekrar dile getirdiği, Akıncı Üssü - Mürted benzerliğinin ardından herkes aynı sorunun cevabını merak etmeye başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gecede yaptığı konuşmada, "bir paşamız bunu önerdi: Akıncı Üssü'ne Mürted diyelim" dedi. Zaten Akıncı Üssü'nden önce oranın adı Mürted. Kendi devletine, kendi ordusuna ihanet edenlerin, Timur'un tarafına geçenler sebebiyle oraya bu ad konmuş: Dönekler. İşte şimdi de dönekler" dedi
Peki neydi bu Mürted?

NEDEN MÜRTED DENİYORDU?

Mürted, 15 Temmuz'da FETÖ'nün hain darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanıldığı tespit edilen Çubuk ilçesindeki Akıncı Üssü'nün eski adı, yani Mürted Hava Üssü. Üsse ismini veren bölgeye Mürted isminin konulmasının sebebi ise 1402 yılında bu bölgede gerçekleşen Ankara Savaşı'na kadar uzanıyor.

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid ile Timur Han arasında Ankara Çubuk Ovası'nda yaşanan savaş öncesinde Timur, Anadolu'daki Osmanlı beylerine haber gönderip onlara beylik topraklarını geri vereceğini, eğer Bayezid'in yanında savaşmazlarsa ya da kendi tarafında savaşılarsa bu hakdan yararlanacakları vaadinde bulunmuştu. 1402 yılında, Çubuk Ovası'nda iki ordu karşı karşıya geldiğinde Bayezid'in Timur'un ordusuna taarruza geçtiği sırada, sadece Osmanlı güçlerinin taarruz kollarından birini oluşturan Kara Tatarlar'ın ve komutasındaki bazı askerlerin Timur'un bu vaadine karşılık verdiği, Bayezid'e ihanet ettiği anlaşıldı.

Osmanlı ordusunun taarruz gücünü içeriden kıran Kara Tatarlar ve bazı Anadolu komutanları, Timur güçlerinin yanına geçerek savaşın kaderini değiştirdi ve Osmanlı Devleti'nin kuruluş ve yükselme dönemine darbe vurdu. Savaşı kaybeden Yıldırım Bayezid Timur'a esir düştü.

Bu savaşın ardından buraya Mürted adı verildi. Mürted'in kelime anlamı TDK'ya göre "Müslümanlığı bırakıp başka dine geçmiş kimse". Osmanlı döneminde Anadolu beyliklerinin Türklük ile Müslümanlığı tek kimlikle birleştirmiş olması nedeniyle Kara Tatarlar'ın ihaneti "dinden çıkma" olarak kabul edilmiş ve ihanetin yaşandığı ovaya Mürted adı verilmişti.

Daha sonrasında Akıncı Üssü'nün konuşlandırıldığı bu bölgede 15 Temmuz gecesi ihanet şebekesinin harekat üssü olması nedeniyle kapatılacağı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Akıncı Üssü'nün bulunduğu bölgenin 614 yıl sonra tekrar Mürted olarak değiştirilmesi gündeme gelmiş durumda.

1990'lara kadar Mürted Hava Üssü olarak adlandırılan üssün 1990'ların ortasından sonra ismi, Akıncılar Hava Üssü olarak değiştirilmişti.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ MUSTAFA ŞENTOP: TARİH TEKERRÜR ETTİ

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop da twitter'dan attığı mesajlarda "Tarih tekerrür etti" diyerek yaşanan 15 Temmuz ihanetinin 614 yıl önce Osmanlı'ya yapılan ihanetle benzerliklerini anlattı.
Anahtar Kelimeler:
Mürted Hava ÜssüMürted
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.