Müslüm Baba Filmi; Gişe'de Baba'nın acılı hayatı rekor kırdıracak

Türk müziğinin güçlü yorumcusu Müslüm Gürses'in vefatının ardından hayatını anlatan belgesel tadındaki film, gişe rekorları kırmaya hazırlanıyor. 

28 Ekim 2018 Pazar 22:22
Müslüm Baba Filmi; Gişe'de Baba'nın acılı hayatı rekor kırdıracak






Müslüm Filmi; Gişe'de Baba'nın acılı hayatı rekor kırdıracak


Bir yanda Makedonya'nın Türk şehri Manastır'dan gelen Muhterem Nur, diğer yandan Halfeti'den sazı ve içli sesiyle çıkıp gelen Müslüm Gürses, Ayrılıklar, acılar, isyanlar ve tutkulu aşkları. Türk müziğinin güçlü yorumcusu Müslüm Gürses'in vefatının ardından hayatını anlatan belgesel tadındaki film, gişe rekorları kırmaya hazırlanıyor. 

Müslüm Gürses'in çocukluğundan itibaren yaşadığı fırtınalı hayatı, acı dolu günleri, aşkları, tutkuları, müzik yolculuğu beyaz perdede yeniden hayat bulurken, sinema severler ünlü sanatçının bilinmeyen yönlerine ilk kez tanık oldu.

Müslüm filmi, gerçek hayattan kesitler sunarken, Müslüm Gürses'in hayatına dair çoğu şey beyaz perdede yerini almadı. 

Müslüm filmini vizyona girdiği ilk gün 500 bin kişi tarafından izlenmesi bile, yerli film yapımcıları tarafından gişe rekorları kıracak yeni bir Türk filminin salonları daha ilk doldurduğu yorumlarına neden oldu.

Dört yıl önce hayatını kaybeden Müslüm Gürses'in hayatını anlatan film, konserleri gibi yediden yetmişe, toplumun her kesiminden insanı gişelerin önünde, beyaz perdede buluşturmayı başardı. 

Beş yıl önce 3 Mart 2013 tarihinde karaciğer ve böbrek yetmezliği sonucu başgösteren enfeksiyonla hayatını kabyeden Müslüm Gürses'in şarkıları o günden sonra bile sosyal medya platformlarında milyonlarca kez dinlendi, filmlerde kullanılan müzikleri bile sadece hayranlarının değil milyonlarının kalbine işledi. 

Gerçek adı Müslüm Akbaş olan Müslüm Baba 7 Mayısz 1953 tarihinde Urfa'ya bağlı Halfeti ilçesinin Fıstıközü Köyü'nde doğdu. Henüz üç yaşındayken Adana'ya göç eden Akbaş Ailesi burada adeta felaket ve acılarla sarsıldı. Annesi, babası tarafından katledilen Müslüm Gürses, Adana'da kundurucalık, terzi çıraklığı da yapsa, müzik onun hayatının adeta vazgeçilmezi haline geldi. 


Babası'nın karşı çıkmasına rağmen önce bağlamayı öğrenir. Adana'da bir çay bahçesinde düzenlenen ses yarışmasına katılıp birinci seçildiğinde Müslüm Gürses henüz 15 yaşındadır.

Müzik yolculuğuna gazinolarda sahne alarak devam eden Müslüm Gürses'in ikinci büyük acıyı, kardeşinin ölümü haberiyle yaşadı. Müslüm filminde bu büyük acı seyirciyi, şarkıcının hayatında bilinmeyen sırlara da götürdü. 

 


21 YAŞ FARKA RAĞMEN!

Müslüm Gürses hayatının dönüm noktalarından birini Adana'dan konser turnesi sırasında yaşadı. Sahne almaya hazırlanırken, aynı turnede yer alan dönemin ünlü şarkıcısı Muhterem Nur ile aralarında yaşanan 'sıra' kavgası büyük bir aşka dönüştü. 'Sahneye ilk kim çıkacak' tartışması, Muhterem Nur ile Müslüm Gürses'i bir daha hiç ayırmayacak, aralarındaki sevgi ve saygının üstüne gölge düşürmeyecek büyük bir aşk, ünlü şarkıcının müzik yolculuğuna adımını attığı Adana'da kendini gösterdi. 


'Esrarlı Gözler' şarkısını Muhterem Nur için besteleyen Müslüm Gürses'in isteği üzerine, Muhterem Nur sanat hayatına son vererek evinin kadını olurken, Müslüm Baba'nın müzik yaşamı adeta zirveye taşındı.
Acı çeken, hor görülen, işsiz, yoksul milyonlarca gencin sesi soluğu olan Müslüm Gürses bu dönemde kendisine yöneltilen 'Gençleri karamsarlığa intiharlara sürüklüyor' ithamlarına karşı sessizliğini bozdu. Şarkılarının umut veren nakaratları, o dönem adeta sloganlaşarak gençlerin aşk defterlerine, kamyonların, minibüslerin camlarına kazınarak Baba'ya en büyük desteği verdiler.

Arabesk Müziğe karşı İstanbul elitlerinin başlattığı ağır eleştiriler 2000'li yıllara kadar devam ederken, Müslüm Gürses'in sözleri dönemin entelektüel isimleri tarafından ilk kez keşfedildi. Gürses'in bugün bile youtube başta olmak üzere internet üzerinde milyonlarca kez dinlenen ve paylaşılan müzik parçalarından unutulmaz replikler sosyal medyada kaps olarak toplumun her kesimi tarafından paylaşıldı. 

Muhalif tarzı ile siyaset üstü bir yere konumlandırılan, 'Yakarsa dünyayı garipler yakar' sözleriyle asi tavrını adeta milli bir üslüp haline getiren Müslüm Gürses müzik hayatı boyunca en çok kendi bestelerini seslendirdi. 1967 yılında TRT Çukurova Radyosu'nda ses sanatçılığı sırasında 4 albüm yaptı. 
1968 yılında ilk 45'liği ile adını daha geniş kitlelere duyurdu. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu - Ovada Taşa Basma" plağıdır. 
İlk türkülerinin yer aldığı eserleri Ömür Plak markası adı altında Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı.

EK SEANSLAR DÜZENLENDİ

5 yıl önce 3 Mart 2013 tarihinde hayatını kaybeden arabesk müziğin usta ismi Müslüm Gürses 'in hayatını anlatan ‘Müslüm' filmi, 26 Ekim'de seyircisiyle buluştu. 7'den 70'e herkesin merakla beklediği film, yılın ön satış rekorunu kırmıştı. ‘Müslüm' filmini izlemek için sinema salonlarını dolduran seyircilerden, ilk tepkiler gelmeye başladı. Acının, mutluluğunun yanında bir aşk hikayesi izleyen seyirciler, filmi izlerken duygu dolu anlar yaşadı. Vizyona daha bir gün önce giren ‘Müslüm' filmi, ilk günden salonları doldurmayı başardı. Biletleme sektörünün önemli firmalarında Biletinial.com yetkilileri, 26 Ekim cuma günü seansların dolduğunu, gece saatlerine ek seansların açıldığını ifade etti.

Müslüm Gürses 1969 yılında İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar - Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300 bin adet satarak rekor kırmıştır.

Müslüm Gürses'in müzikal yolculuğu çok sayıda bilimsel araştırmaya konu oldu. Hakkında doktora tezleri yazılan Müslüm Gürses'in yolları ünlü yazar Murathan Mungan ile 2006 yılında kesişti. Aşk Tesadüfleri Sever projesinde Gürses, ünlü yazarın sözlerini besteledi. 

David Bowie’den Garbage’a, Leonard Cohen’den Jane Birkin’e birçok yabancı müzisyenin bestesini yaptığı şarkıları seslendirdi. 2009 yılında Sandık albümü ile sahnelere dönen Müslüm Gürses, 2010 yılında Yalan Dünya adlı son albümüne imza attı. 

15 Kasım 2012 tarihinde by-pass ameliyatı olan olan ünlü şarkıcı, yaşadığı çileli hayatın yükünü kaldırıldığı hastanede daha fazla taşıyamadı. Mart 2013'ün ilk günlerine kadar kadar tedavi gören Müslüm Gürses 3 Mart tarihinde hayatını kaybetti.
Geride yüzlerce şarkı, onlarca film, hakkında yazılmış yüzlerce makale ve yine hakkında kaleme alınmış çok sayıda kitaba konu olan Müslüm Gürses'in fırtınalı hayatı, son olarak Müslüm Filmi'ne konu oldu.
 

Son Güncelleme: 28.10.2018 20:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.