Narenciye üreticisi havaların soğumasını bekliyor

07 Kasım 2012 Çarşamba 12:41
Narenciye üreticisi havaların soğumasını bekliyor






MERSİN (CİHAN)- Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi narenciye ürünlerine olan talebi azalttı. Üreticiler havaların soğumaya başlaması ile piyasanın hareketlenmesini bekliyor. Geçen yıla göre rekoltedeki yüzde 30'luk düşüş üreticileri üzerken, yüzde 20 civarındaki fiyat artışı ise yüzleri güldürüyor.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, halde mandalinanın 80 kuruş ile 1 lira 20 kuruş arasında, limonun da 1 ile 1 lira 20 kuruş arasında alıcı bulduğunu ifade ediyor. Gökçel, narenciye ürünlerinde geçen yıla göre yüzde 30 civarında bir rekolte düşüşü olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Bunun nedeninin bölgede yaşanan don ile uzun süren yağışlar olduğunu ifade eden Gökçel, Narenciyenin çiçeklenme dönemindeki yağışlar ve havaların biraz serin olması ürünlerde rekolte kaybına neden oldu. dedi.

Fiyatların ise yüzde 15- 20 yüksek açıklandığını anlatan Gökçel, Bize göre bunun sebebi ihracatta bizimle rekabet eden ülkelerde de rekoltelerinin az olması. Bir de dünya pazarında en büyük rakibimiz olan İspanya'daki ekonomik kriz. Türkiye'de ihracatta uygulanan 200 TL'lik destek ürünlerimizin yurt dışında talep görmesine neden oldu. diye konuştu.

Gökçel şöyle devam etti: Gerek yurt dışındaki olumsuz koşullar gerekse hava sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi narenciye ürünlerine talebin bir miktar azalmasına neden oldu. Bu da bizi karamsarlığa itiyor ama ben inanıyorum ki, havaların serinlemesi ile ve özellikle Rusya'daki talebin artmasıyla fiyatların bu rakamların altına düşmemesini bekliyoruz.

Gökçel narenciye fiyatlarının bu şekilde gitmesi halinde üreticinin rekoltedeki yüzde 30 düşüşe rağmen ürününü yenileyebileceğini sözlerine ekledi.

Mersin halinde komisyonculuk yapan Adnan Kırılmaz ise yeterli yağış olmaması nedeniyle ürünlerde kabarma yaşanmadığını aktardı. Kalite sıkıntısı olduğunu anlatan Kırılmaz, Kalite olmayınca ihracattan ziyade iç piyasada tüketiliyor. Limon bize göre taban yapacak gibi gözüküyor. Hava şartları bu şekilde devam ederse sıkıntılarımız sürer. Narenciye soğukta yenir sıcakta tüketim olmuyor. şeklinde konuştu.

Narenciye üreticisi Yusuf Güzel ise şunları söyledi: Narenciye fiyatları şu an için düşük. Havaların çok sıcak gitmesi narenciye tüketimini ister istemez azaltıyor. Buda fiyatların istenilen seviyeye çıkmasını engelliyor. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.