NATO 65 yılda ilk kez bir Rus savaş uçağını düşürdü

Suriye Türkiye sınırında düşürülen Rus uçağı NATO tarihi içinde de bir ilk oldu. SSCB ve Varşova Paktı döneminde hiç bir NATO ülkesi Rus uçağına vurmaya cesaret edememişti..

25 Kasım 2015 Çarşamba 03:26
NATO 65 yılda ilk kez bir Rus savaş uçağını düşürdü






NATO 65 yılda ilk kez bir Rus savaş uçağını düşürdü


NATO, Kuzey Atlantik Savunma Paktı, Türkiye'nin de üyesi olduğu ve SSCB'nin batıya karşı yayılmacılığını durdurmak için kurulan ABD öncülüğündeki savunma örgütü. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin alternativ savunma teşkilatı Varşova Paktı'nın dağılmasından sonra yalnız kalan Rusya ve NATO son çeyrek yüzyılda defalarca karşı karşıya geldi. Kuzey denizinde, Akdeniz ve Afrika'da sık sık aralarında sert rüzgarlar esen iki ülke çoğu çatışma riskinden diplomatların devreye girmesiyle uzaklaştı. Ama ilk kez bir Rus uçağı NATO üyesi güçler tarafından vuruldu,

Türkiye'nin düşürdüğü Rus SU-24 tipi savaş uçağı NATO için de bir ilk oldu.


Türkiye, NATO'nun kurulduğu 1949 yılından bu yana, Rus uçağı düşüren ilk NATO üyesi olarak kayıtlara geçti. 65 yıl süren ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla sona eren soğuk savaş dönemi boyunca, NATO ile Rusya arasında çok ciddi krizler yaşansa da, hiçbir zaman pakt üyesi bir ülke ile sıcak bir çatışma yaşanmamıştı.
Son Güncelleme: 25.11.2015 03:29
Anahtar Kelimeler:
NATOTürkiyeRusyaMoskova
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.