OHAL nedir? Olağanüstü Hal nasıl uygulanır?

OHAL Nedir, Olağanüstü Hal uygulaması nasıl yürütülür, OHAL'de neler olacak, OHAL ile Türkiye'de neler değişecek? Sorunun cevabı haberin devamında..

21 Temmuz 2016 Perşembe 00:43
OHAL nedir? Olağanüstü Hal nasıl uygulanır?






OHAL nedir? Olağanüstü Hal nasıl uygulanır?


Son Dakika Haberleri, Türkiye'yi sarsan cuntacı darbe girişiminin ardından MGK kararı ile ilan edilen 3 aylık Olağanüstü Hal Uyugulaması gecenin en çok merak edilen konusu oldu. Türkiye'nin gündeminden en son 10 yıl önce çıkan OHAL  uygulaması valilere önelli yetki ve sorumluluk getiriyor. Türkiye OHAL uygulamasından sonra yetkileri genişletilen 81 Süper Valiye sahip oluyor.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü Hal Uygulaması Anayasa'nın 120. Maddesi uyarınca Milli Güvenliğini ve Ülke Bütünlüğü'nü tehdit eden gelişmeler karşısında MGK tavsiyesi ve Cumhurbaşkanlığı'nın onayı ile Bakanlar Kurulu'na tavsiye edilir.
Bakanlar Kurulu bu tavsiye doğrultusunda en uzun 3 ay olmak kaydıyla Olağanüstü Hal Uygulaması'nı yürürlüğe koyabilir.

Uygulama polis ve OHAL kapsamında görev yapan askeri birliklere arama, gözetme, gözaltına alma hakkı veriyor. Makul Şüpheli kavramı yerine 'Tehdit' görülen STK, Siyasi Partilerde arama imkanı veriyor. OHAL kapsamında valiler ve yerel yönetimlere de geniş güvenlik yetkileri veriliyor..

Darbe girişiminde yaşanan kaosun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK toplantısında alınan Olağanüstü Hal kararını açıkladı. Peki anayasada OHAL nasıl tarif ediliyor?

Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'da yaşadığı darbe girişiminin ardından ülke genelinde tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu konuda sert açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce sinyalini verdiği önemli kararı MGK ve Bakanlar Kurulu'nun ardından açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 3 ay süreyle OHAL kararının alındığını ifade etti. Peki OHAL nedir? İşte mevzuata göre OHAL kanunu...

OHAL NEDİR?

Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.