Okullarda yılbaşı kutlamalarına yasak geldi

Çaycuma Milli Eğitim Müdürlüğü, okullara bir genelge göndererek, yeni yıl kutlamalarını yasakladı. Genelgede 'Milli kültüre aykırılık' vurgusu var. Okullarda Andımızı kaldıran, tabelalardan T.C ibaresini söken bakanlığın bu konuda tavrı ne olacak belli değil.

30 Aralık 2015 Çarşamba 13:56
Okullarda yılbaşı kutlamalarına yasak geldi






Çaycuma'da okullarda yılbaşı kutlamalarına yasak geldi

Okullarda andı kaldıran, Milli kelimesi sadece tabelalarda kalan Milli Eğitim Bakanlığı'nda 'Yeni yıl kutlamaları' milli olmadığı için yasaklanıyor. Müzik dersinde bile yerli çalgı kullanacak öğretmen bulamayıp, öğrencilere plastik çin balı flüt üfleten Milli Eğitim müdürlüğünün yeni bir tartışmayı ateşlemesi bekleniyor.

YILBAŞI ETKİNLİĞİ DÜZENLEMEYİN

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara gönderilen yazıda, çocukların ve gençlerin kendi kültür ve değerlerine yabancılaşıp, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine yol açtığı gerekçesiyle okullarda yılbaşı etkinliği düzenlenmemesi istendi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir imzasıyla 28 Aralık'ta tüm okullara gönderilen 'Yılbaşı Etkinliği Düzenlenmemesi' konulu yazıda, okullarda ve eğitim kurumlarında yılbaşı partisi, yılbaşı kutlaması, eğlencesi adı altında geçen yıllarda çeşitli etkinliklerin düzenlendiği hatırlatıldı. Yılbaşı kutlamalarının hristiyan batı kültürünün bir geleneği olduğu belirtilen yazıda, şöyle denildi:
"Milli kültürümüzle, milli ve dini değerlerimizle hiç bir ilgisi olmayan yılbaşı kutlamaları çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürümüze ve değerlerimize yabancılaşmalarına, yozlaşmaya, başka milletlerin değerlerini benimsemelerine, milli ve manevi değerlerimizden uzaklaşmalarına yol açmaktadır. Ayrıca Türk milli eğitiminin temel amaç ve hedefleri ile de bağdaşmamaktadır. Yukarıda açıklanan gerekçeler nedeniyle, okullarımızda yılbaşı kutlaması, yeni yıl eğlencesi ve bu amaca hizmet edecek hiç bir etkinlik yapılmaması, velilerimizden ve öğrencilerimizden kutlama amacıyla her hangi bir talepte bulunulmaması, yeni yıl kutlamalarını çağrıştıracak süsleme ve semboller kullanılmaması, özellikle bu amaca yönelik eğitim öğretimin aksatılmaması, ortaokul ve liselerde öğrencilerimizin, yılbaşı kutlamanın milli ve dini bakımından sakıncaları ile ilgili bilgilendirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim."

EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ


Eğitim- Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, okul müdürlüklerine gönderilen yazıyla yılbaşı kutlamalarının yasaklandığını belirterek tepki gösterdi. Yeni yılın dini bir özelliğinin bulunmadığını belirten Akyol, şöyle konuştu:
"Yılbaşı olayı sadece bir takvim olayıdır ve yeni bir yıla girmenin hiçbir dini özelliği yoktur. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yılbaşını doğrudan hristiyanlık ile bağdaştırması eğitimde yaşanan dinselleşme sürecinin bizzat Milli Eğitim Bakanlığı eliyle sürdürüldüğünün itirafı niteliğindedir. Okullarda her yıl yapılan yeni yıl kutlamaları ile ilgili zorla dini içerik aranması kabul edilemez. Yeni yılla ilgili olarak yapılan etkinlikler eğitim öğretimi ve öğrencileri motive eden önemli sosyal etkinlikler olarak görülmelidir. Çocuklar, çevrelerinde gelişen tüm olumsuzluklara rağmen yeni bir yılı umutla karşılayabilmelidir."
Son Güncelleme: 30.12.2015 14:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.