OMÜ'de Orhan Gencebay şarkıları konuşuldu

05 Aralık 2012 Çarşamba 16:21
OMÜ'de Orhan Gencebay şarkıları konuşuldu






SAMSUN (CİHAN)- Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ)´de düzenlenen 'Çarşamba Konuşmaları'nda Orhan Gencebay şarkılarının yeniden yorumlanması konuşuldu.

OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon´da gerçekleştirilen 'Hatasız Yorum Olmaz: Orhan Gencebay Şarkılarının Yeniden Yorumlanmasının Yorumu' başlıklı söyleşiye Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Şaban Sağlık, Doç. Dr. Şahin Köktürk, Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Orhan Gencebay dinleyen eski kuşağı 'Uzun Samsun içenler' olarak nitelendiren Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Sıddık Akbayır, Bu ülkede, `Uzun Samsun içenler´in sayıca çok olmadıkları kesindir. Hiçbir zaman çok olan tarafta olmayacakları da bilinir. Nevzat Çelik´in deyimiyle tütün liginde, `hakemler hep karşı tarafı tutacak´ ve onlar `hep yedi kişiyle tamamlayacaktır maçı´. Bu, onların değişmez yazgısıdır. Onlar, bu ülkenin en garip, en yalnız, en içli aşiretini oluşturur. Bunu Ali Ayçil şöyle betimler: `Aralarında bir kan bağı, kâğıda dökülmüş bir yasa, ortak bir mekân ya da coğrafi bir aidiyet olmasa da onlar, bütün hayatlarının kendilerini birbirine tutuşturduğu tuhaf bir ruh akrabalığının mensubudurlar.´ Birbirlerini hiç tanımasalar da tavırları, edaları, tarzları tuhaf bir biçimde benzerlikler gösterir. Çünkü, onlar iki darbe arasında büyüyen, kolejlerde okumayan; Cahit Külebi´nin hikayesindeki köylerde doğan, asla konuşamayacakları kızlara sevdalanan, Yılmaz Güney gibi bakıp Orhan Gencebay gibi efkârlanan, ilkin susmayı öğrenip Nâzım Hikmet´i, Ahmed Arif´i içinden okuyan; `verdiği sözlerde mahsur kalan´, `alın yazısında bile tashih çıkan´ bir kuşağı temsil ederler. dedi.

Orhan Gencebay´ın Türk müzik tarihine damgasını vurmuş 33 özel eserinin 32 ünlü isim tarafından seslendirildiği 'Bir Ömür' adlı albümündeki şarkıları, hem Orhan Gencebay´dan hem de 32 ünlü isimden ayrı ayrı dinleten Akbayır, bunu iki kuşağın tartışmasını ortaya çıkarmak adına yaptığını belirtti. Söyleşi karşılıklı soru-cevaplarla sona erdi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.