Osmaniye'de demir çelik sektöründe 4 bin 200 kişi çalışıyor

30 Kasım 2012 Cuma 10:48
Osmaniye'de demir çelik sektöründe 4 bin 200 kişi çalışıyor






OSMANİYE (CİHAN)- Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, demir çelik sektörünün, bölgenin ekonomisinde çok önemli bir paya sahip olduğunu söyledi. Vali Cerrah, Osmaniye´de faaliyet gösteren demir çelik firmalarında 4 bin 200 kişi çalışıyor. Buda OSB´de 11 bin civarında olan çalışan sayısının neredeyse yarısına denk geliyor. dedi.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ), Türkiye Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) işbirliği ile Osmaniye´de Demir Çelik Paneli düzenlendi.

OKÜ amfisinde düzenlenen panele Vali Celalettin Cerrah, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çok sayıda sanayici ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Vali Cerrah son yıllarda artan yatırımlarla sanayileşme yolunda önemli mesafeler kaydettiklerini, yeni yatırımlarla ülkemizin önemli bir sanayi merkezi olma yolunda ilerlediklerini kaydetti. Ülke ve Osmaniye adına üretim ve istihdam alanında çok büyük yer tutan demir çelik sektörü konusunda bilgi alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldiklerini aktaran Cerrah, demir çelik sektörünün, bölgenin ekonomisinde; özellikle de ihracatında, çok önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı. Vali Cerrah, Yeni yatırımlar ile birlikte Osmaniye-İskenderun hattında demir çelik kümelenmesi oluştuğunu söyleyebiliriz. Sektörün bölgemizde yatırımlarını yoğunlaştırmasıyla son 6 yılda ilimizin ihracatında rekor düzeyde artış yaşanmıştır. Bu artışta hiç şüphesiz, ihracatımızın yüzde yetmişini oluşturan demir çelik en büyük etkendir. Osmaniye´de faaliyet gösteren demir çelik firmalarında yaklaşık 4 bin 200 kişi çalışıyor. OSB´de 11 bin kişi civarında olan çalışan sayısının neredeyse yarısına denk geliyor. Gelecek yatırımlarla birlikte ilimizde demir çelik sektöründe çalışan kişi sayısının 6 bin 200´e çıkmasını bekliyoruz. OSB´de yeni yatırımlar ile birlikte demir çelik sektöründeki firma sayımız 26´ya yükseldi. dedi.

DEMİR ÇELİK YATIRIMLARIYLA ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTTI

Bununla birlikte elektrik tüketiminde de büyük artış yaşandığına dikkat çeken Celalettin Cerrah, OSB´de 2000 yılında 8 bin 200 kwh olan elektrik tüketimi, 2009 yılında demir çelik yatırımlarının faaliyete geçmeye başlaması ile birlikte 542 milyon kwh´a yükselmiş, 2011 yılında ise tüm sektörlerde toplam 2 milyar kwh´a çıkmıştır. Bu rakamın 1,6 milyar kwh´ı demir çelik sektörüne ait. Dolayısıyla mevcut durumda demir çelik sektörünün elektrik tüketimi ilin toplam elektrik tüketiminin yüzde 80´ine denk gelmektedir. Bölge; enerjiden demir çelik sektörüne özellikle son beş yılda yakaladığı yatırım cazibesi ile çok yakında Türkiye´nin gelecekteki sayılı sanayi merkezlerinden biri olacaktır. ifadelerini kullandı.


DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, ajansın kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak, yerel potansiyeli artırmak suretiyle bölgesel gelişimi sağlamak, bölge içi gelişmişlik farkını azaltmak amacıyla faaliyetlerine devam ettiğini söyledi. Yıldız, panelin de bu amaçlara hizmet doğrultusunda düzenlendiğini belirtti.

FARKLI SEKTÖRLERDE İSTİHDAM OLUŞTURULMALI

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ise panelin Osmaniye´de yapılmasının en büyük sebebinin demir çelik yatırımları olduğunu vurguladı. Kentteki demir çelik yatırımlarının öncüsü olduklarını hatırlatan Tosyalı, Kriz döneminde temel attık ve 19 ayda tamamladığımız tesisimizde Türk özel sektörünün ilk yassı çeliğini üretme şansına sahip olduk. O günden bu yana aralıksız bir şekilde yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Yine Osmaniye´de dünyanın tek seferde kurulan en büyük çelik boru fabrikasını kurduk ki tek çatı altında 200 bin metrekare kapalı alanda yılda 1,5 milyon ton boru tesisini peyder pey üretime aldık. Önümüzdeki yıl nisan ayı itibariyle de bütün birimleriyle hem ülkemizin hem de dünya çelik sektörünün hizmetinde olacak bir yatırımı Osmaniye´ye kazandırdık. açıklamasında bulundu. Bölgenin ikinci büyük istihdam kaynağı olduklarını da ifade eden Fuat Tosyalı, 2008 ve 2009 yıllarından sonra Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti´nin bölge insanına ve demir-çelik sektörüne yaklaşımını takdirle karşılıyoruz. İstihdamın farklı sektörlere yayılması konusundaki çabalar hakikaten takdire değer. Hepimizin sorumluluğu, ülkemizin öncelikle istihdamına katkıda bulunmak. Bunu yaparken sadece bir sektöre bağlı kalmadan her türlü sektörü istihdam edersek ekonomik dalgalanmada en azından bir sosyal problemi ortadan kaldırmış oluruz. diye konuştu.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Büyükalaca ise panele ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Büyükalaca, Ülkemiz demir çelik üretimi konusunda önemli bir bilgi ve altyapıya sahip. Son 20 yılda demir-çelik alanında yatırım yapan ve faaliyet gösteren kuruluşların artması önemli bir ihracat geliri sağlamamızı sağladı. Bu durum Türk sanayicisinin demir-çelik alanındaki girişimciliği ve büyük başarısının bir göstergesidir. Bugün ülkemizde değişik ölçeklerde 150 civarında firma demir-çelik üretimi konusunda faaliyet göstermektedir. Özellikle yeni yapılan yatırımlarla birlikte yıllık 16 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitesi ile İskenderun-Osmaniye bölgesi. ifadelerini kullandı.


Konuşmaların ardından, 'Bölgemizde Demir-Çelik Yatırımları ve Mevcut Durum' 'Bölgemizde Demir Çelik Sektörünün Büyüme Fırsatları' 'Sektörün Bölgemize Ekonomik ve Sosyal Faydaları' 'Sektör Beklentileri ve Politikalar' başlıklı 4 oturumdan oluşan panele geçildi.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.