Osmanlı tapuları, uluslararası kongrede konuşulacak

06 Kasım 2012 Salı 18:56
Osmanlı tapuları, uluslararası kongrede konuşulacak






ANKARA (CİHAN)- Osmanlı'nın kültürel arşiv mirası, bu mirasın yönetimi ve tapu arşivlerinin buradaki rolü uluslararası bir konferans ile ele elınacak. Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi, İstanbul'da, 21-23 Kasım tarihinde düzenlenecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 23 ülkeden bilim adamının kongrede Osmanlı tapularını konuşacağını söyledi. Osmanlı devletinin 24 milyon kilometrekareye kadar ulaşmış büyük bir cihan imparatorluğu olduğunu ve bu topraklar üzerinde bugün irili ufaklı 34 devlet bulunduğunu belirten Bayraktar, Kongrede Osmanlının sahip olduğu zengin kültürel mirasın tanıtımı yapılacak. dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ve 21-23 Kasım 2012 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olan 'Osmanlı Coğrafyası Kültürel Arşiv Mirasının Yönetimi ve Tapu Arşivlerinin Rolü Uluslararası Kongresi'yle ilgili tanıtım toplantısı yapıldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı binasında düzenlenen tanıtım toplantısına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Kurt ve birçok tarihçi ve öğretim üyesi katıldı. Bakan Bayraktar toplantı öncesi beraberindeki heyetle Osmanlı Dönemi Arşiv Belgeleri'nin sergilendiği salonu gezdi.

Uluslararası kongrede sahip olunan kültürel arşiv mirasının tanıtılması ve paylaşılmasının amaçlandığını belirten Tapu Kadastro Genel Müdürü Davut Güney, Osmanlı arşiv mirasının büyük bir kısmı ülkemizde bulunuyor. Diğer bir kısmı da Osmanlı'nın hakimiyet kurduğu devletlerin arşiv ve kütüphanelerinde muhafaza edilmekte. Bu kongre ile Osmanlı'dan intikal eden arşiv hazinelerinin bulunduğu Kuyudu Kadime arşivi tüm detayları ile ortaya konulacak ve önemli bir tarihi görev yerine getirilmiş olacak. diye konuştu.

Bilim adamları olarak arşiv malzemelerinin 50-60 yıl sonra bilim insanlarının hizmetine açılmasını beklediğini belirten Ankara Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Kurt, Böyle yaparsak dünya bilimi daha çok ilerler. Bu konuda gerekli adımların atılacağına inanıyorum. Son yapılan düzenlemelerle bilim adamlarının bu arşivlerden daha çok yararlandırılması konusunda alınan çabaları memnuniyetle öğrendik. açıklamasında bulundu.

Bakanlıklarını yaşanabilir çevre, marka şehirler ve lider ülke misyonuyla şekillendirdiklerini belirten Bayraktar, Geçmişimizin verilerinden büyük ölçüde faydalanıyoruz. Mirasını devraldığımız medeniyetimizin büyüklüğünün farkındayız. dedi. Arşivlerin devlet ve milletlerin hafızası olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti:

Gayemiz Osmanlı mülkünde var olan bu hafızanın sadece Osmanlı bakiyesi olarak kalması değil, bir dünya mirası olarak değerlendirilmesidir. Osmanlı Devleti geride çok geniş bir arşiv ve yazılı evrak bırakmıştır. Osmanlı devleti 24 milyon kilometrekareye kadar ulaşmış büyük bir cihan imparatorluğu idi. Şuan bu topraklar üzerinde irili ufaklı 34 devlet bulunmakta. Osmanlı belgelerinin önemli bir kısmını Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün Arşiv Daire Başkanlığında muhafaza etmekteyiz. Arşivimiz binlerce defter ve belgeden oluşmakta ve araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır.Bu belgeler 3 kıta da 30'a yakın ülkenin ekonomik, sosyo kültürel ve demografik kayıtlarını içermekte.

Kongrede Osmanlı'nın sahip olduğu zengin kültürel mirasın tanıtımının yapılacağın anlatan Bayraktar, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüzün arşivinin bir bilgi merkezi olduğu ortaya konulacak. Arşiv belgelerinin uluslar arası ve ulusal ölçekte akademik camiada tanıtımı yapılacak. Osmanlı Devletinden intikal eden arşiv mirasını bünyesinde bulunduran ülkeler ve devletler ile kurumların ortak kültür tarih ve medeniyet anlayışının bir araya getirilmesi sağlanacak. Böylece uluslar arası ilişkilerin geliştirilmesi ve ülke tanıtımı alanında ciddi kazanımlar sağlanacak. dedi.

Kongrede 23 farklı ülkeden 32 bilim adamının bilgi ve görüşlerine yer verileceğini ifade eden Bayraktar, toplam 36 değişik bildirinin sunulacağını belirtti. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda tarihçi ve bilim adamının davet edildiğini vurgulayan Bayraktar, kongrede 30 ülkeden katılımcının bulunacağını kaydetti.

TAPU KADASTRO ARŞİV BİNASININ TEMELİ 2013'DE ANKARA'DA ATILACAK

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün bundan sonrada arşivlerin tanıtılması için yoğun bir çalışma içerisinde olacağını belirten Bayraktar, Kongre bunun apaçık ispatıdır. Ülkemize yakışır Ankara'da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'müz bünyesinde çok güzel bir Tapu Kadastro Arşiv binasını önümüzdeki yıl başlatacağız ve çok kısa sürede bitireceğiz. Bakanlığımız Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz projeyi birlikte yürütecek. Kısa sürede örnek Osmanlı ve Selçuklu mimarisini yansıtacak binayı ülkemize kazandırmış olacağız. şeklinde konuştu. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.