Pasifik´te petrol gerilimi artıyor: Çin, Vietnam´ı uyardı

06 Aralık 2012 Perşembe 11:34
Pasifik´te petrol gerilimi artıyor: Çin, Vietnam´ı uyardı






PEKİN (CİHAN)- Pekin yönetimi, Vietnam´a Güney Çin Denizi´ndeki tartışmalı bölgelerde tek taraflı petrol aramayı derhal durdurma çağrısında bulundu.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hong Lei, Pekin´de bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, Vietnam´ın Çin'in güneyindeki Hainan adası yakınında Çinli balıkçı teknelerini uzaklaştırdığını söyledi. Sözcü, olayın ne zaman gerçekleştiği konusunda ise bilgi verilmedi.
Güney Çin Denizi'nin engin suları, petrol ve gaz açısından çok zengin bulunuyor. Çin, Vietnam, Filipinler, Tayvan, Malezya ve Brunei de bu sularda hak iddia ediyor. Son zamanlarda ise bölge ülkeleri arasında paylaşılamayan bu zenginlik tansiyonu arttırıyor. Tahminlere göre bu sularda 213 milyar varil kadar petrol rezervi var ve burası dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip Suudi Arabistan ve Venezualla'nın ardından en zengin üçüncü petrol yatağı olabilir.
Geçtiğimiz Cuma günü tartışmalı sularda Vietnamlı bir geminin petrol aramak için suya bıraktığı sismik kablolar, Çinli iki balıkçı gemisi tarafından kesilmişti. Hanoi yönetimi, Pekin´i sabotaj yapmakla suçlamıştı. Çinli sözcü Hong, Vietnam´ın açıklamalarının gerçeklerle çeliştiğini belirtti.
Hong, Çinli balıkçı gemilerinin rutin avlanma faaliyeti yürüttüğünü ve bu gemilerin sebepsiz yere Vietnamlı savaş gemileri tarafından uzaklaştırıldığını söyledi. Sözcü ayrıca, Vietnam ile söz konusu tartışmalı sular sorununu görüştüklerini de ifade etti.
Vietnam ile tartışmalı sularda ortak petrol arayan Hindistan ise donanma gemilerini bölgeye çıkarlarını korumak amacıyla göndermeye hazır olduğunu açıklamıştı.
Geçtiğimiz ay ilk uçak gemisine kavuşan ve donanmasını güçlendiren Çin, Güney ve Doğu Çin Denizindeki adalar üzerinde son zamanlarda daha agresif tavır takınıyor.
Çin´in ayrıca Japonya ile yine petrol ve doğalgaz zengini ihtilaflı sulardaki mücadelesi sürüyor.

CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.