Prof. Dr. Battal: Öncelikle zihnimizdeki engelleri kaldıralım

03 Aralık 2012 Pazartesi 16:35
Prof. Dr. Battal: Öncelikle zihnimizdeki engelleri kaldıralım






VAN (CİHAN)- Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğe katıldı. Etkinlikte konuşan Battal, Toplumda huzurlu bir şekilde yaşayabilmemiz için öncelikle zihnimizdeki engelleri kaldırarak yaşam alanlarını engelli vatandaşlarımıza göre tasarlamalıyız. dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi Van'da da 3 Aralık Engelliler Günü münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bunlarda biri de merkezde bulunan Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu ile Zübeyde Hanım Zihinsel Engelliler ve İş Okulu´nun Selehattin Eyyubi Lisesi´nde yapıldı. Etkinlikte söz alan YYÜ Rektörü Prof. Battal, toplum olarak önce zihnimizdeki engelleri aşmamız gerektiğini ifade etti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir araya geldiklerini hatırlatan Battal, Ve şunu gördüm ki toplumumuz engellilerle ilgili olarak önemli bir mesafe alınmış durumda. Bu yeterli mi? Hayır yeterli değil. Ben hep engelli engelsiz ifadesine karşı çıktım. Aslında böyle bir ayrım çok doğru değil. Sanki insanlarımızı 2 kategoriye ayırıyoruz. Sanki bir tarafta şefkate muhtaç olanlar, diğer tarafta da sanki hep sorunsuz insanlar. Hayır hepimizin hem şefkate hem ilgiye ihtiyacı var. Asıl önemli olan olay şu; engelli engelsiz olarak insanları kategorize etmemek. Hepimizin yerine göre engelleri var, yerine göre de engellerimiz yok. Burada hiç kimseye ayrım yapmıyoruz. Dolayısıyla engel nerede? Engel bizim zihnimizde var. Şu zihnimizdeki engel sorunumuzu çözersek engelli engelsiz ayrımı kalmaz. diye konuştu.

Bir bina bile tasarlanırken insanların sadece kendilerini düşünmemeleri gerektiğini aktaran Rektör Battal, konuşmasına şöyle devam etti: Toplumda yaşayan bütün bireylere göre tasarlamanız lazım. Bir yaşamsal mekanı kurguladığınız zaman hepimize göre kurgularsak o zaman engel diye bir şey kalmaz. Zaten şu an bizim üniversitemiz engelsiz üniversite kategorisinde. Ve üniversitemizde bu engel noktasında gördüğümüz tüm hususları ortadan kaldırıp YYÜ´yü engelsiz üniversite haline getirmek için başlattığımız hummalı çalışma devam ediyor. Biz toplumda hep beraber huzurlu bir şekilde hayatımızı devam ettirebilmemiz için zihnimizdeki engelleri ortadan kaldıralım, özellikle yaşam alanlarımızı engellileri göz önünde bulundurarak tasarlayalım. Biz üniversite olarak her zaman engellilerin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.

Konuşmaların ardından engelli öğrencilerin hazırladığı dans ve müzik gösterisi yapıldı. Gösteriyi beğenen izleyiciler, öğrencileri uzun süre alkışladı. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.