Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Kahramanmaraş'ta Mevlana'yı anlattı

07 Aralık 2012 Cuma 12:34
Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Kahramanmaraş'ta Mevlana'yı anlattı






KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)- Akademisyen ve yazar Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Mevlana´nın yaşantısıyla insanların hayatına ışık tuttuğunu belirtti.

Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Mevlana'yı anma etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Dil ve Edebiyat Bölümü Öğrenci Topluluğu tarafından, 'Mevlana´dan Günümüze Mesajlar' konulu konferans verdi.
KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Mevlana'nın hayatı ve eserleriyle ilgili katılımcılara bilgiler verdi. Çağın getirdiği problemlerin insanların yaşama sevincini elinden aldığını anlatan Okuyucu, Çağımızda insanlar yaşama sevincini yitiriyor, işte tam da bu noktada Mevlana, insanlara hayatın manasını tekrar öğretiyor. Mevlana´nın yaşadığı çağ, Anadolu´nun en karanlık dönemleriydi. Mevlana eczanesinde aşksız ve sevgisizlerin ihtiyaç duyduğu bütün ilaçların reçetesinde sundu. Kendi çağında, Peygamberimizin varisi olduğunu söyleyerek, rahmet dininin temsilcilerine, sevgi ve şefkat aşıladı. diye konuştu.

MESNEVİ İLHAM ESERİDİR.
Mesnevi´nin herhangi bir eser gibi yazılmadığını vurgulayan Okuyucu, Mesnevi bir ilham eseridir dedi. Konuşmasın da 'Mesnevi´de hem aşk hem bilgi vardır' diyen Okuyucu şöyle devam etti; Mesnevide kıssa metoduna da yer verildi. Bu eser sadece kendi döneminde yaşanan olayları değil, bütün dönemlerde geçerli olan olayları anlatıyor. Mevlana coğrafyaları, insanları kucaklayan büyük bir gönle sahipti. Her zaman iki dilden bahseder, insanların, birbirini anlaması için mahalli dilleri aşan gönül diliyle konuşması gerektiğini savunurdu. diye konuştu.

Konferans´ta kamışın ney´e dönüşmesini de anlatan Okuyucu, Mevlana´nın insanları içi oyulmadıkça ötmeyen kamışa benzettiğine değinerek, İnsanlar aşk ateşinde yanmadıkça, üfleyenin sesini çıkaramaz. şeklinde konuştu.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.