Prof. Dr. Saygılı: Türkiye'de obezite oranı yüzde 32´ye yükseldi

05 Aralık 2012 Çarşamba 11:17
Prof. Dr. Saygılı: Türkiye'de obezite oranı yüzde 32´ye yükseldi






İZMİR (CİHAN)- Güvenli gıda günleri kapsamında düzenlenen Harekete Geç, Doğru Beslen, Obeziteden Korun adlı sempozyumda, günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan obezite hakkında bilgi verildi. Konak Belediyesi ile KalDer´in düzenlediği sempozyumun oturum başkanlığını, Ege Üniversitesi (EÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Karakaya yaptı.

Sempozyumda konuşan EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 400 milyon obez ve 1 milyar 600 binden fazla kilolu birey bulunmaktadır. WHO'nun yaptığı araştırma kapsamında dünya genelinde obezite hastalığı, en fazla ABD´de görülmektedir. Ülkemizde ise Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinoloji Hastalıkları Prevalans Çalışması (TURDEP)'nın araştırmalarına göre yüzde 22 olan obezite oranı, yüzde 32´ye yükselmiştir. dedi. Obezitenin teşhisi ve türleriyle yol açtığı diğer hastalıklar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Saygılı, tedavi yöntemlerine de değindi.

Daha sonra söz alan Sağlık Bakanlığı Fiziksel Aktivite Daire Başkanı Ceyhan Vardar, fiziksel inaktivite ve sağlıksız beslenmenin, obezitenin hayata girmesindeki en büyük faktörler olduğunu dile getirdi. Bu doğrultudaki projelerinden bahseden Vardar her yıl en az 2,8 milyon kişinin fazla kilodan hayatını kaybettiğini vurguladı. Bunun sadece Sağlık Bakanlığı´nın altından kalkabileceği bir mesele olmadığını, sivil toplum ve çeşitli kuruluşların da destek vermesi gerektiğini sözlerine ekledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.