Prof. Dr. Sıkı: Çamura hayır, adaya evet

07 Aralık 2012 Cuma 10:44
Prof. Dr. Sıkı: Çamura hayır, adaya evet






İZMİR (CİHAN)- Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Körfezi'nin temizliği sırasında ortaya çıkacak çamurun değerlendirilmesi konusunda bir teklifte bulundu. Başından beri çamurun İzmir Kuş Cenneti'ne dökülmesi planına tepki gösteren Sıkı, yıllar içinde çeşitli sebeplerle su kuşlarına yuva olma özelliğini yitiren Çilazmak Dalyanı´nın restorasyonunda yeni ada ve yarımadalar yaparak kullanılabileceğini söyledi.

Yaptığı yazılı açıklamada, Kuş Cenneti'ne körfezin temizliği sonucu çıkacak çamurun dökülmesi planı sürecindeki gelişmeleri özetleyen Prof. Dr. Sıkı, şunları kaydetti: Gediz deltasını kuş cenneti yapan özelliklerin başında, sulak alanda bulunan farklı yaşam ortamları gelmektedir. Bunların en önemlisi de İzmir Kuş Cenneti doğal sit alanı sınırları içinde bulunan dalyanlardır. Dalyanlar sığ sularla kaplı olması, bünyelerinde ada ve yarımadalar bulunması sebebiyle kuşların güvenli bir şekilde kuluçkaya yattığı, aynı zamanda beslenip barındığı yerlerdir. İzmir Kuş Cenneti etrafındaki dalyanlardan Kırdeniz, Çilazmak ve Ragıp Paşa ise son 30 yılda insan müdahalesi ve dalga erozyonu nedeniyle özelliklerini kaybetmiştir. Dalyan adacıklarında üreyen tepeli pelikan, küçük beyaz balıkçıl, deniz saksağanı, hazer deniz kırlangıcı ve deniz kırlangıcı gibi su kuşları artık buralarda üreyemiyor.

İzmir kamuoyunda krize sebep olan çamur döküm yerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kabul etmemesini fırsata dönüştürebilmek için Çilazmak Dalyanı'nı öneren Mehmet Sıkı, çamurların buranın restorasyonunda yeni ada ve yarımadalar yapmak için kullanabileceğini söyledi: Böylece Homa Dalyanı kıyı kordonu restorasyonunda olduğu gibi özelliğini kaybeden Çilazmak da tekrar dalyan haline getirilerek, hem su kuşlarının esas besinini teşkil eden balık yavrularının beslenme ve büyüme alanı tekrar oluşturulacak hem de su kuşları için üreme ada ve adacıkları oluşturularak Kuş Cenneti sulak alanındaki mevcut kuşların nüfusunun artması sağlanacaktır. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.