Putin: Sırtımızdan bıçaklandık, Uçak sınırdak uzakta vuruldu

Rusya Devlet Başkanı Putin yaptığı ilk açıklamada oldukça sert değerlendirmelerde bulundu. Putin 'Sırtımızdan bıçaklandık' ifadesini kullandı.

24 Kasım 2015 Salı 15:14
Putin: Sırtımızdan bıçaklandık, Uçak sınırdak uzakta vuruldu






Putin: Sırtımızdan bıçaklandık, Uçak sınırdak uzakta vuruldu

Rus savaş uçağının Türkiye tarafından vurulması Ankara ile Moskova arasında sert rüzgarların esmesine neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin yaptığı ilk açıklamada oldukça sert değerlendirmelerde bulundu. Putin 'Sırtımızdan bıçaklandık' ifadesini kullandı. Putin, Türkiye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili yaptığı açıklamada Savaş uçağının Türkiye sınırına 4 km uzakta olduğunu iddia etti ve Rus pilotların kimseyi tehdit etmediğini açıkladı.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk F-16'lar tarafından düşürülen Rus uçağıyla ilgili açıklama yaptı. Putin, "Sırtımızdan bıçaklandık" dedi.
 
Rus uçağının vurulduğu sırada Türkiye sınırından 1 kilometre uzaklıkta olduğunu belirten Putin, "Uçak Türkiye sınırına 4 kilometre uzaklıkta düştü" dedi.
 
"Olayın Türk-Rus ilişkilerinde ciddi sonuçları olur" diyen Putin, Rus uçak ve pilotlarının asla Türkiye'yi tehdit etmediğini de belirtti.

TSK, Türk hava sahasını ihlal eden bir uçağın 5 dakikada 10 kez uyarıldığını ve angajman kuralları çerçevesinde iki F-16 ile Suriye sınırında düşürüldüğünü duyurdu. Putin, Soçi'de Ürdün kralı Abdullah ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, uçağın Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede düşürüldüğünü açıkladı.

Uçağın düşürülmesine ilişkin Reuters'a bilgi veren Türk bir askeri yetkili, uçağın Türk F16'ları tarafından vurulduğunu söyledi. Ancak yetkili, düşürülmeden önce uyarılan uçağın, hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin bir açıklama yapmadı.

RUS BASINI OLAYI DAKİKA DAKİKA DUYURDU

15.33 'UÇAĞIMIZ TÜRK HAVA SAHASINI İHLAL ETMEDİ, F-16 TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ'

İnterfax haber ajansının ulaştığı bir Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, ''Yaptığımız analizler uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini gösterdi'' dendi.

Açıklamada ayrıca, Rus uçağının terör operasyonları ardından Hmeymim hava üssüne dönerken bir Türk F-16'sı tarafından düşürüldüğü belirtildi. Bakanlık'tan daha önce yapılan ilk açıklamada, Su-24'ün karadan havaya füzeyle düşürüldüğünün tahmin edildiği kaydedilmişti.

15.28 BMGK ÜLKELERİNİN ANKARA BÜYÜKELÇİLERİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞIRILDI

Türk Dışişleri, Ankara'daki Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin büyükelçilerini Bakanlık'a çağırdı. Reuters'e konuşan bir yetkili, "P5 ülkelerinin büyükelçileri konuyla ilgili bilgi vermek üzere Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı" dedi.

15.15 'TÜRK ATAŞE SAVUNMA BAKANLIĞI'NA ÇAĞRILDI'

TASS haber ajansı, Türkiye'nin Moskova'daki askeri ataşesinin Rusya Savunma Bakanlığı'na çağrıldığını aktardı.

15.08 RUSYA: TÜRKİYE’YE DOĞALGAZ AKIŞINDA KESİNTİ YOK

Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoliy Yanovskiy, Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının kesilmediğini açıkladı. TASS haber ajansına konuşan Yanovskiy, "Sevkiyat, sözleşmedeki yükümlülüklere uygun şekilde devam ediyor. Aksi, mümkün değil" ifadelerini kullandı.
15.05 Bazı Rusya vatandaşları, Moskova’daki Türk Büyükelçiliği önünde Rus uçağının düşürülmesini, ellerinde ‘Türkiye IŞİD’in yanında mısın yoksa karşısında mısın?’ yazılı dövizlerle protesto etti.

14.45 PUTİN: SIRTIMIZDAN BIÇAKLANDIK

Ürdün Kral Abdullahı ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amman'daki görüşme öncesinde Suriye sınırında düşürülen Rus uçağını hakkında konuştu. Rusya'ya taziyelerini ileten Ürdün Kralı Abdullah "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu.
"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Şimdi sırtımızdan da bıçaklandık, terörle mücadele eden uçaklarımız sırtından vuruldu" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler ise şöyle:
* Uçağımız Suriye hava sahası üzerinde bir Türk F-16’sı tarafından havadan havaya füze ile vuruldu. Suriye hava sahasına, Türkiye sınırından 4 kilometre öteye düştü. Vurulduğunda 6 bin metre yükseklikte, Türk topraklarından 1 kilometre uzaklıkta uçuyordu.

* Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.

'HER ÜLKENİN FARKLI ÇIKARLARI OLABİLİR AMA BUGÜN YAŞANANA TAHAMMÜL EDEMEYİZ'

* Burası çoğu Rusya kökenli (Çeçen) militanların yoğun biçimde konuşlandığı dağlık bir bölge. Bu bağlamda uçaklarımız, teröristlere önleyici saldırılar düzenleme görevini yerine getiriyordu.
* Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.

* Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri.

* Her ülkenin kendi bölgesel çıkarları olduğunu anlıyorum ve biz her zaman buna saygıyla yaklaşıyoruz. Ama bugün yaşananlara benzer suçların işlenmesine asla tahammül edemeyiz.

'OLAYIN TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE CİDDİ SONUÇLARI OLACAKTIR'

* Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır.
* Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.
* Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu. Türkiye ne istiyor? NATO’yu IŞİD’in hizmetine sunmayı mı?
* Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz.

'TERÖRİSTLERİN ELİNDEKİ PETROLÜN TÜRKİYE'YE GİTTİĞİNİ BİLİYORUZ'

* Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor.

'IŞİD BİR ÜLKENİN ORDUSU TARAFINDAN DA KORUNUYOR'

Şurası açık ki, IŞİD şu anda sadece petrol kaçakçılığından gelir elde etmiyor, aynı zamanda bir ülkenin ordusu tarafından da korunuyor. Bu durum, terörist grubun tüm dünyada eylemler düzenlemekte bu kadar cüretkar olmasının nedenini açıklayabilir.

14.41 DÜŞÜRÜLEN RUS UÇAĞININ YENİ GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Türkiye tarafından Suriye sınırında düşürülen Rus uçağına ait yeni bir görüntü ortaya çıktı.



Son Güncelleme: 24.11.2015 15:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.