Rasmussen: Türkiye ile dayanışma sergileyeceğimizden kuşkum yok

04 Aralık 2012 Salı 14:51
Rasmussen: Türkiye ile dayanışma sergileyeceğimizden kuşkum yok






BRÜKSEL (CİHAN)- NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İttifak'ın güneydoğu sınırındaki endişe verici gelişmeler sebebiyle Türkiye'nin talebini bugün ele alacaklarını söyledi.

NATO dışişleri bakanları toplantısı öncesinde açıklama yapan Rasmussen, Türkiye ile tam dayanışma içinde olacaklarını belirterek, Müttefiklerin bugün bir karara varmasını bekliyorum ve müttefikimize (Türkiye) yönelik tehditleri caydırma konusundaki kararlılığımızı göstereceğimize kuşkum yok. Zaten ittifakımız da bunun için var. diye konuştu.

Rasmussen, Patriotların ne zaman konuşlandırılacağına ilişkin şimdilik kesin bir tarih veremeyeceğini ancak bunun birkaç hafta içinde olabileceğini ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Patriot füzelerinin savunma amaçlı yerleştireceğini ve muhtemel bir uçuşa yasak bölgeyi destekleme ya da saldırı amaçlı kullanılmayacağını bir kez daha vurguladı.

Rasmussen, hangi bölgeye kaç adet Patriot yerleştirileceğinin fizibilite çalışması tamamlandıktan sonra netlik kazanacağını belirterek, Patriotları sağlayacak olan üye ülkeler ABD, Almanya ve Hollanda'nın kendi meclislerinde konuyu tartıştıktan sonra kaç adet verecekleri konusunda kararlarını bildireceklerini dile getirdi.

Türkiye topraklarının korunmasının NATO'nun görevleri arasında yer aldığını yineleyen Rasmussen, bu konuda çekinceleri olduğunu açıklayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşerek Patirotların sadece savunma amaçlı olduğunu tüm detaylarıyla kendisine anlattığını aktardı.

ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Clinton'ın Esed'e kimyasal silah uyarısında bulunduğuna ilişkin ise Rasmussen, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanma kapasitesine sahip olduğunu, bundan dolayı Türkiye'nin Patriot konusundaki talebine çok kısa süre içinde cevap verdiklerini vurguladı.

Rasmussen, Suriye'nin kimyasal silahları herhangi bir şekilde kullanmasının kabul edilemez olduğunu ve bunun gerçekleşmesi durumunda uluslararası toplumun buna anında tepki vereceğini düşündüğünü söyledi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.