Restoranlar ile yemek çeki şirketleri 'komisyon' için buluştu

16 Mart 2012 Cuma 15:39
Restoranlar ile yemek çeki şirketleri 'komisyon' için buluştu






İSTANBUL (CİHAN)- Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES), yemek çeklerinden alınan komisyon ile bu çeklerin amaç dışı kullanımlarından şikayetçi. Yemek çeki firmaları ise komisyon oranlarının, serbest rekabet ortamında kupon ve kart satılan firmalara ödenen bedellerin yüksek olmasından kaynaklandığını ileri sürüyor.

TÜRES yönetimi ile yemek çeki şirketleri, komisyon oranlarını görüşmek üzere İstanbul Ticaret Odası'nda bir araya geldi. Sektör temsilcilerinin, yemek çeklerinin gıda dışı kullanımından duydukları rahatsızlığı da gündeme getirdiği toplantıda, konunun çözümü ve mevzuat alt yapısı oluşturulması için alt komisyon kurulması kararlaştırıldı.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, yaşadıkları sıkıntıyı, Yemek çeki komisyon oaranlarının yüzde 10'lara çıkması ve yemek çeklerinin restoran ve kafelerin dışında, giyim ve gıda alışverişlerinde kullanılması sektörümüze büyük zarar veriyor. Bu zararların giderilmesi için gerekli düzenlemelerin biran evvel yapılması gerek. Yemek çeki komisyon oranlarının yüksek oluşu ve bu problemin çözülememiş oluşu beni vicdanen rahatsız ediyor. Çünkü bizi seçen insanlar bu konuda son derece mağdurlar ve bu konunun bir an önce çözülmesi gerekiyor, artık bu problemin çözümü için ne gerekiyorsa yapacağız. Ya sizlerle çözeriz yada sizler olmadan sektör olarak toplu halde boykota gideriz. şeklinde dile getirdi. Başkan Yardımcısı Ali Tatlıdil de yemek çeki firmaları ile yaşanan sorunları şu şekilde sıraladı: 1- Yüksek komisyon oranları. 2- Amaç dışı kullanım. 3- Altyapı eksikliği. 4- Uzun ödeme problemi. 5- İstem dışı yapılan sigorta ve benzeri satışlar ile keyfi kesintiler.

Yemek çeki firma yöneticileri de kendilerinin komisyon oranlarını keyfi belirlemediklerini belirterek, serbest rekabet ortamında kupon ve kart satılan firmalara ödenen komisyon oranlarından dolayı oranların yüksek olduğunu aktardılar. Herhangi bir kanuni yaptırım olmadığı için de rekabet ortamında bu verilen komisyonların karşılığında restoran, lokanta, büfe vb. yerlerden kesilen komisyon oranlarına yansıdığını belirtiler.

Görüşmeye; Komite Başkanı olarak Hasan Demir (İTO Yönetim Kurulu Üyesi), Ramazan Bingöl (TÜRES Başkanı ve İTO 18 No'lu Lokanta ve Kafeler Meslek Komitesi Meclis Üyesi), Abdullah Korun (TÜRES Başkan Vekili ve18 No.'lu Lokanta ve Kafeler Meslek Komitesi Başkanı), Fatih Güner (18. No.'lu Lokanta ve Kafeler Meslek Komitesi Meclis Üyesi), Johann Vaucanson (Edenred Türkiye Genel Müdürü), Hikmet Özsoy (Edenred Türkiye Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı), Thibaut Leclercq (Multinet Kurumsal Hizmetler AŞ Genel Müdürü), Murat Hüselek (Multinet Kurumsal Hizmetler AŞ Operasyon Grup Başkanı), Emre Üge (Sodexo Motivasyon Çözümleri AŞ Genel Müdürü), Melih Uçum (SET Kurumsal Hizmetler AŞ -Setcard- Üye İlişkileri Müdürü), Kubilay Çil (Winwin Hizmet Yönetimi AŞ Satış Müdürü) katıldı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ibrahim genç 2014-09-21 13:28:31

yeni bir şirket kuruyoruz yemek çekleri ve yemeksepetinden tüm esnafı kurtaracağız...