Restorasyon değil, Türk tarihinden intikam almışlar

Antalya Korkuteli'nde 800 yıllık Alaaddin Camii restorasyonu Türk tarihinden intikam alma operasyonuna sahne olmuş. Restorasyon yapmak isteyen şirket, balyozlarla parçaladığı 8 asırlık Taç Kapı'ya ait süslemeli taşları moloz diyerek sağa sola savurmuş.

30 Eylül 2017 Cumartesi 07:26
Restorasyon değil, Türk tarihinden intikam almışlar






Restorasyon değil, Türk tarihinden intikam almışlar

Anadolu'da, Akdeniz Bölgesi'nde son dönemde, Türk tarihinin önemli eserlerine uygulanan 'Restorasyon' uygulaması sırasında tarih adeta yok ediliyor. Antalya Korkuteli'nde bulunan 800 yıllık Selçuklu eseri Alaaddin Camii Taç Kapı restorasyonu bırakın onarımı adeta Türk tarihinden intikam almak isteyen müteahhide verilmiş. Geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde ortadan kaldırılan Taç Kapı'ya ait 8 asırlık taşlar sağa sola atılırken, büyük bölümü de belediyenin yol çalışması sırasında kaybolmuş. Restorasyon ihalesinin ardından Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün denetim noktasında ne yaptığını kimse bilmiyor. İlk ihalede ortaya çıkan vahim durumun ardından Vakıflar Bölge Müdürlüğü duruma geç de olsa el koymuş. Yeniden ihale edilen onarım işini alan şirketin usta başı ise dertli. "Çok kötü sökülmüş. Hatta sökülme bile denemez parçalanmış. Taşları aşağıdaki mahalleden bile topladık. Gelişigüzel atılmışlar. Bazılarına numara konmuş ama yapboz gibi bulamıyorsun."

Hürriyet Gazetesi'nde bugün yer alan haberde yer alan iddialar, yenilir yutulur cinsten değil. Antalya Korkuteli’nde Selçuklu beylikler dönemine ait yaklaşık 800 yıllık Alaaddin Cami restorasyonu sırasında taş ustalığının eşsiz örneklerinden Taç Kapı harap edildi. Taç Kapı’nın yerine fabrikasyon taşlarla bambaşka bir yapı kondu. ‘Tarihi cinayet’in acı öyküsü şöyle:

TAÇ KAPI NADİDE ÖRNEKLERDEN BİRİYDİ

Taş ustalığının en nadide örneklerinden olan Taç Kapı bilimsel literatüre girmeyi başarmıştı. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Divriği Darüşşifası’ndaki Taç kapıya benzerliği ile dikkat çeken yapı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın 1994 yılında yazdığı doçentlik tezinde, “Anadolu Selçuklu sonrası ortaya çıkan ve yeni bir arayış içindeki bölgesel hüviyetteki beyliklerin sanat denemesinin nadir örneklerinden biri” olarak nitelendiriliyor.

YENİDEN İHALE EDİLDİ

Hürriyet Gazetesi'nde 13 Ocak 2016 tarihinde “Antalya’da restorasyon skandalı” başlığı ile Beylikler dönemine ait 800 yıllık orijinal Taç Kapı’nın sökülerek, taşlarının gelişigüzel etrafa atıldığını ve başında bir görevli bile olmadığını duyurmuştu.

Tarihi kapıya ait taşların parçalanmış vaziyette yığınlar halinde gelişigüzel etrafa dağıldığını görüntülemişti. Kaderine terk edilen tarihi yapıyla ilgili haberden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü soruşturma açmış, Antalya Koruma Kurulu’nun kararıyla kapının söküldüğünü, nitelikli taşların numaralandığını ve depoya kaldırıldığını savunmuştu. Ancak restorasyonu yapan firma işten el çektirildi. Mart ayında da Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ‘‘Alaaddin Camisi Onarımı ve Çevre Düzenleme (Portal Kapı ikmal işi)” adı altında yeni bir ihale düzenledi. 14.01.2018 tarihine kadar bitirilmesi şartıyla 480 bin liraya ihaleyi Boyut Grup Restorasyon şirketi aldı. Koruma Kurulu’nca onaylanan proje ile kapı yeniden ayağa kaldırılmaya başlandı.

RESİMDE KALDI

Restorasyonu yerinde incelemek için yeniden Antalya’nın Korkuteli ilçesine gittik. Tarihi caminin kapısında hummalı bir çalışma devam ediyordu. Fabrikasyon küfeki taşları ile restorasyon kriterleri ile uzlaşmayan biçimde duvarların yükseldiğini gördük. Eşsiz güzellikteki Taç Kapı’dan eser kalmamış. Sanat tarihi açısından tarihi kapıya değer kazandıran bezemelerin ve motiflerin pek çoğu artık yok. Statik gerekçeyle sökülüp yeni taşlarla sil baştan inşa edilen kapının orijinalliği tamamen kaybolmuş.

GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Uzmanlar yıkılmamış, tamamen yok olmamış ve statik problemi olan yapıların sökülüp tüm özgünlüğünün bozulmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, strüktür sağlamlaştırma yöntemi ile Taç Kapı’nın özgünlüğü bozulmadan restorasyon yapılıp, etrafı güçlendirilmesi gerektiği görüşünde. Ancak mevcut durumda tarihi kapı giderilemeyecek bir tahribata uğramış durumda.

TAÇ KAPI CİNAYETİ: SÖKERKEN PARÇALADILAR

RESTORASYONDA görevli ustabaşı inşaat çalışmasını şöyle anlattı: ‘‘Çok kötü sökülmüş. Hatta sökülme bile denemez parçalanmış. Taşları aşağıdaki mahalleden bile topladık. Gelişigüzel atılmışlar. Bazılarına numara konmuş ama yapboz gibi bulamıyorsun.

Kapının taşlarını yol kenarına yığmışlar sonra belediye yol çalışması yapınca çoğu kaybolmuş. Bu kapının sökülme şekli de yanlış. Şimdi bulabildiğim taşları yerine koyuyorum. Bulamadıklarımı da yeniden şekil verip üstüne diziyorum. Ancak bu kadar olur. Yarıdan fazlası yok.’’ KAYNAK HÜRRİYET.COM.TR

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.