Rize´de engellilerin yarısına evde bakım hizleti veriliyor

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:09
Rize´de engellilerin yarısına evde bakım hizleti veriliyor






RİZE (CİHAN)- Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize'de 6 bin 786 engelli vatandaş olduğunu ve 3 bin 200´ünün evde bakım hizmeti aldığını söyledi.

Vali Çakır, Dünya Engelliler Günü nedeniyle il genelinde faaliyette bulunan engelli derneklerinin temsilcileri ile bir araya geldi. Çakır, Türkiye´de yapılan araştırmalar sonucu nüfusun yüzde 12´sinin engelli vatandaşlardan oluştuğunu ifade ederek, Ülkemizdeki engellilerin yüzde 26´sı 60 yaş üzeri grubunda. Engelli kişilerin iş istihdamları Çalışma ve İş Kurumu tarafından yapılmakta. 50 veya daha fazla işçi çalıştıran kamu sektörü iş yerleri yüzde 4, özel sektör iş yerleri de yüzde 3 oranında engelli işçi çalıştırmakla yükümlü. dedi.

İldeki engelli vatandaş sayısı ve bu vatandaşlara yapılan hizmetler hakkında da bilgiler sunan Çakır, şunları söyledi: Rize´de 6 bin 786 engellimiz bulunmakta. 8 engelli derneği, 6 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, 3 özel eğitim merkezi, devlete bağlı Çayeli Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, devlet denetiminde Pazar Özel Özürlü Bakım ve Rehberlik Merkezi ile bu alanda nereden nereye gelindiği görülmektedir. Bin 426 vatandaşımız bu tesislerden yararlanmakta. Yatalak ve bakıma muhtaç engellilerimizden yüzde 70 ve üzeri özür oranı olan 3 bin 200 kişi evde bakım hizmeti alıyor. Evde bakım hizmeti veren bakıcılara da devletimiz ayda 670 lira ödeme yapıyor. Özür grubu yüzde 40 ve üzeri olan 4 bin 655 kişi de maaş almakta. 2012 yılında Rize İş Kurumu'nda 132 engelli vatandaşımızdan 35´i işe yerleştirilmiş. Engellilere yalnızca engellerinden dolayı katılarak hizmet veren dernek ve sivil kuruluşlara hiçbir engeli bulunmayan insanlarımızın da katılarak yeni yeni projeler üretmesi ile daha büyük ve yararlı işler yapılacak. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.