Rus general ve amirallere 11 ayrı dava

29 Kasım 2012 Perşembe 15:01
Rus general ve amirallere 11 ayrı dava






MOSKOVA (CİHAN)- Rusya'da 2012'de Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığına yönelik soruşturmalarda aralarında general ve amiralin de bulunduğu görevlilere yönelik 11 ayrı dava açıldı. Çoğunluğu yolsuzluk ve rüşvet içerikli davalarda devletin 10 milyar ruble (257 milyon dolar) zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

Rusya Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'u da koltuğundan eden yolsuzluk davalarında geçen yıla göre iki kattan fazla artış oldu. Askeri Soruşturma Komisyonu Başkanı Aleksandr Soroçkin, yaptığı açıklamada üst seviyede askeri görevlilerin yargılanması açısından başarılı bir yıl olduğunu, yolsuzluklara karıştıkları iddiası ile amiral ve generallerin de aralarında bulunduğu 11 ayrı davanın açıldığını söyledi. Soroçkin, 2011'de bu rakamın 5 olduğunu hatırlattı.
Herhangi bir dava ismi ya da suçlanan sanıklarla ilgili isim vermeyen Soroçkin, Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı şirketler 10 milyar ruble (257 milyon dolar) zarara uğratılmış. Geçen yıl bu rakam 6,7 milyar rublede (215 milyon dolar) kalmıştı. dedi.

Rusya Savunma Eski Bakanı Serdyukov da gerekli görülmesi durumunda 100 milyon dolarlık konut yapımı ile ilgili yolsuzluk davasında sorgulanacak. Konu ile ilgili iki kişinin daha önce tutuklandığını, önceki gün bir kişinin daha tutuklandığını ifade eden Soroçkin, yolsuzlukların araştırılmasının önünde engel bulunmadığını söyledi.

Rusya Kamuoyu Şirketi'nin (VTsIOM) yaptığı son ankette yer alan bilgiler ise Rusya'da rüşvet ve yolsuzlukların geldiği noktayı ortaya koyuyor. Ankete katılan vatandaşların yüzde 75'i Rusya'da rüşvetin çok yüksek seviyede yaygın olduğunu düşünüyor.
Vatandaşların yüzde 36'sı yerel yöneticilerin rüşvet aldığını iddia ederken, trafik polisinin rüşvet aldığını düşünenlerin oranı yüzde 32. Ankete katılanlara göre mahkemelerde rüşvet yüzde 13, sağlık sektöründe yüzde 17, iş dünyasında yüzde 14, siyasette yüzde 3 ve basında yüzde 2 oranında yaygın.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.