Rusya, Kırgızistan ve Tacikistan'ı silahlandırıyor

06 Kasım 2012 Salı 18:26
Rusya, Kırgızistan ve Tacikistan'ı silahlandırıyor






MOSKOVA (CİHAN)- Rusya, Kırgızistan ve Tacikistan ordusunun modern hale getirilmesi için 1,5 milyar dolarlık bütçe ayırdı.
Kommersant gazetesinin ordu kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Amerika'nın Orta Asya'da nüfusunu artırma çabalarına karşılık, Rusya bölgedeki gücünü pekiştirmek için bazı adımlar atmaya hazırlanıyor.
Geçtiğimiz dönemde bölgenin stratejik ülkesi Özbekistan'ın, Rus NATO'su olarak bilinen Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliğinden ayrılması, Rusya'yı bu konuda daha aktif rol oynamaya zorladı.
Bu yüzden Rusya, bölgede kendine yakın hissettiği Kırgızistan ordusunun modernizasyonu ve güçlendirilmesi amacıyla 1,1 milyar dolarlık ödenek ayırdı. Diğer yandan, ayrıcalıklı bir başka ülke olan Tacikistan ordusunun ihtiyaçlarının karşılaması için ise 200 milyon dolar bütçe belirlendi. Tacikistan'a ayrıca, aldığı petrol ürünleri karşılığında 200 milyon dolarlık muafiyet sağlanacak.
Gazeteye göre, Kırgızistan'a gönderilecek silah envanterinin 2013 yılına kadar belirlenmesi bekleniyor. Silahlar önümüzdeki yaz ayından itibaren Kırgızistan'a teslim edilecek.

Gazeteye göre konu ile ilgili anlaşma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Eylül ayında yaptığı Bişkek ziyaretinde sağlandı.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.