Rusya özelleştirmeden yılda 35 milyar dolar bekliyor

18 Temmuz 2011 Pazartesi 10:34
Rusya özelleştirmeden yılda 35 milyar dolar bekliyor






Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, geçen ay yapılan hükümet toplantısında toplamda 1 trilyonluk özelleştirme paketini çok mütevazi bulmuş, 1 Ağustos'a kadar yeni bir paket hazırlanmasını talep etmişti. Ekonomik kriz sonrası özelleştirme programına hız veren Rusya, bütçe açıklarının kapatılmasının yanı sıra ekonomik modernizasyon için de özelleştirmeyi önemli bir alternatif olarak değerlendiriyor. Nabiullina, Rus basınına verdiği bilgide, Devlet şirketlerinin özelleştirmesinden yaklaşık yıllık 1 trilyon ruble hedefliyoruz dedi. Devletin bir kısım şirketlerde büyük hisseyi elinde tutmaya devam edeceğini hatırlatan bakan, Altyapı şirketlerinde devletin hisselerini yüzde 50 artı 1'in altına çekmeyi düşünmüyoruz şeklinde konuştu. Rusnano'nun yüzde 10'unun özelleştirme kapsamına alınacağını kaydeden Nabiullina, geçiş süreci ile ilgili de şirket yöneticileri ve bakanlık bürokratlarının yoğun çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

ÖZELLEŞTİRME YAVAŞ İLERLİYOR
Rusya'da özelleştirme programı, ikinci büyük devlet bankası VTB'nin yüzde 10 hissesinin 95 milyar rubleye (3,4 milyar dolar) satışı ile başlamıştı. Ancak uzmanlar özelleştirme takviminin planlandığı şekilde ilerlemeyeceğinden endişe ediyor. Hükümetin bu yıl sonuna kadar dünyanın beş büyük gemi şirketinden biri olan Sovcomflot, Rusya'nın devlet demiryolu şirketi RZhD'nin bünyesindeki TransContainer ve Freight One gibi şirketler listede. Tamamı devlete ait olan ve tarım sektöründe faaliyetlerini sürdüren Rusya'nın en büyük beş bankasından biri Rosselkhozbank'ın da yüzde 25'i satılacak. Özelleştirilecek şirketler arasında devlet petrol şirketi Rosneft'in yüzde 25'lik hissesi, RusHydro hidroelektrik santral şirketinin yüzde 7,9'u, Federal Enerji Sistemleri Şirketi'nin yüzde 4,11'i, Tahıl Birliği Şirketi'nin yüzde 100'ü ve ülkenin dev demiryolları şirketi RZhD'nin de yüzde 25'lik hissesi de yer alıyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana uygulamaya konulan en büyük özelleştirme paketinin genişletilerek yaklaşık 900 işletmeye çıkarılması gündemde. Beş yıllık süre için belirlenen ikinci aşama ile birlikte toplam rakam 1,8 trilyon rubleye (60 milyar dolar) ulaşması öngörülüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.