Rusya'ya ait uçak neden düşürüldü; TSK'dan kritik açıklama

Suriye'de Türkmen Dağları'nı vuran Rus uçağı Türkiye hava sınırını ihlal edince 10 kez uyarıldı. Uçak tüm ikazlara rağmen sınır ihlalini sürdürünce F-16'lar tarafından vuruldu..

24 Kasım 2015 Salı 12:54
Rusya'ya ait uçak neden düşürüldü; TSK'dan kritik açıklama






Rusya'ya ait uçak neden düşürüldü; TSK'dan kritik açıklama

Bölgeyi yangın yerine çeviren Suriye'deki iç savaş kontrolden çıktı. Rus, ABD ve Fransa'ya ait uçakların sürekli bomba yağdırdığı Suriye topraklarında can pazarı yaşanıyor. IŞİD'e karşı savaş bahanesiyle Türkmenlere ait sivil hedefleri vuran Rusya'ya ait uçakların sık sık sınır ihlali yapması ve uyarılara aldırmaması iki ülkeyi karşı karşıya getirdi. Genelkurmay Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda düşürülen uçağın 5 dakika içinde 10 kez uyarıldığı bilgisi yer aldı. SU-24 tipi uçağın pilotunun akibeti ise henüz bilinmiyor. İşte haberin detayları...

RUS UÇAĞI OLDUĞU BİLİNMİYORDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi hadisesini yakınen takip ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'dan olaya ilişkin bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın SU 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti. Açıklamaya bir süre sonra getirilen tashihte, "Basında yer alan haberler doğrultusunda uçağın Rus uçağı olduğu tahmin ediliyor" denildi.

GENELKURMAY BAŞKANI BİLGİ VERDİ

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından yapılan düzeltme içeren ikinci açıklamamda, "İlk bilgilendirme notunda uçağın Rus uçağı olduğuna dair ifade, basındakı haberlerden hareketle kullanılmıştır. Yani Rus uçağı olduğu tahmin ediliyor anlamında" denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi olayını takip ederek bir dizi telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak olaya ilişkin bilgi verdi. Başka yetkililerden de bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de görüşeceği öğrenildi.

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara da aldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın, "basında yer alan haberler doğrultusunda Rusya'ya ait olduğu tahmin edilen" SU 24 tipi uçak olduğu kaydedildi.

SU-24 TİPİ UÇAKLARIN ÖZELLİKLERİ

SU-24 Uçakları Rus Sukhoi tarafından 50 yıldır üretilen avcı jetleri olarak biliniyor. 1974 yılından bu yana sürekli geliştirilen yeni modelleri ile dünyada çok sayıda fazla ülkenin hava kuvvetlerinde yoğun olarak tercih ediliyor. Rusya, İran, Ukrayna, Suriye, Azerbaycan, Kazakistan, Libya ve Özbekistan gibi ülkeler SU-24 uçaklarını kullanan ülkeler arasında yer alıyor. Çift pilot taşıyan uçak 22 metre uzunluğunda kanat açıklığı ise 17 metre. Çift motorlu uçak gelişmiş Saturn Lyulka motorlarına sahip,
Son Güncelleme: 24.11.2015 13:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.