S-400 füzelerinin erken teslimi için zirveden karar çıktı..

Rusya'da devlet başkanlığı seçimlerinden zaferle çıkan Vlademir Putin'in ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yapıyor. Putin, Erdoğan görüşmesinden S-400 füzelerinin erken teslimatı ve ortak üretimi konularında karşılıklı anlaşma çıktı.

03 Nisan 2018 Salı 20:51
S-400 füzelerinin erken teslimi için zirveden karar çıktı..






S-400 füzelerinin erken teslimi için zirveden karar çıktı..


Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 füzelerinin daha erken teslimatı için liderler zirvesinden kesin karar çıktı.. Erken teslimat, fiyatlarda indirim, ortak üretim gibi konularda görüşmede ele alındı. Putin, S-400 füzelerinin ortak üretimi konusunda Moskova'nın siyasi bir kısıtlamasının bulunmadığını, Türk ve Rus şirketlerinin kendi aralarında bunu görüşebileceklerini söyledi. Putin "Biz ortak üretimin gerektirdiği güven ortamı konusunda Türkiye'ye inanıyoruz" dedi..


Cumhurbaşkanı Erdoğan da, S-400 füzelerinin ortak üretimi konusunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Rus şirketlerle görüştüğünü ilk kez açıkladı.

Seçimlerin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin'in Ankara temasları sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüştü.Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleşen görüşme, bir buçuk saat sürdü. 

PUTİN'DEN S-400 AÇIKLAMASI

Putin,  " Türkiye'ye S-400 hava savunma sisteminin verilmesi, Mosova ve Ankara arasındaki askeri işbirliğinin önceliğidir" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile külliyenin balkonunda sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalrından satır başları...

Konsey toplantısını tamamladık. Siyasi diyaloğumuz ekonomiye de sirayet ediyor. Ticaret hacmimiz bie önceki yıla göre yüzde 32 arttı. Hedeflerimiz fazla. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temelini birlikte attık.Santralin ilk aşamasını 2013'te bitirmeyi planlıyoruz. Bu 20 milyar doları aşacak bir yatırımdır. 

Yarın İranlı mevkidaşımızın da katılacağı 3'lü zirvede daha detaylı ele alma fırsatı bulacağız. Zeytin Dalı Harekatı'nı da değerli dostumla istişare ettik. Harekatın ülkemizin güvenliği yanında Suriye'nin milli birliği açısından da önemini vurguladım. Ortak çıkarlarımıza odaklanarak iş birliğimizi devam ettireceğiz. 

Kimi çevrelerin Türk-Rus işbirliğini zehirleme gayretlerine de şahit olduk. İkili iş birliğimzi su verilmiş demir gibi çelikleşti, güçlendi. İmzalanan bu 4 anlaşma ilişkilerimizi daha da güçlendirdi.

Putin'in konuşmalarından satır başları...

İkili ilişkilerimizin tüm yönlerini ele aldık. İleriye dönük temel hedefleri atmış bulunuyoruz. Ticari anlaşma imzaladık. Yeni anlaşmalar hazırlanması konusunda ilgili birimlere talimat verdik. Toplam 8 görüşme yaptık. Dışişleri bakanlıklarımız yoğun bir temas içinde bulunuyor. Ticari ve ekonomik iş birliğimiz ilgi odağı haline geldi görüşmelerimizde. 2017 yılında Rus-Türk hacmi artmış bulunuyor. 22,1 milyar doları buluyor ticaret hacmimiz. 

Savunma sanayi  konularını da ele aldık.  S-400 füzelerini de görüştü. Teslimat sürelerini azaltma kararı aldık.

Rusya'dan Türkiye'ye turist akını devam ediyor. Bu bağlamda vize rejiminin ne gibi belgeler ile yapılabileceğini, kaldırılması için neler yapılır bunları da konuştuk.

Suriye meselesinin çözüm konusunda  da görüş alışverişinde bulunuldu. 

SORU-CEVAP

Putin: Türkiye ile olan ilişkilerimiz yapıcı ve verimli. Yapıcı yaklaşımın meyvelerini ticari ilişkilerimizde görüyoruz. Türkiye piyasasına doğalgaz sevkiyatımız var. Avrupa meslektaşlarımızla uzun yıllar görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler devam ederken Türkiye ile benzeri bir projeyi neredeyse tamamlamış bulunuyoruz. Türkiye çok güvenli ve olumlu ortağımız. Tükiye ile ilişkilerimizi zedeleyecek bir şey görmüyorum. TürkAkım'da deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre içinde kara kısmında da hat kurmaya başlayacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemizde S-400 sistemlerinin teslimat sürelerinin azaltılmasına karar verdik.

Erdoğan: (S-400) Tamamıyla Türkiye'nin kendi kararıdır. Biz de S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve bu defteri kapattık, bitti o iş. Teslimatı erkene almak sureti ile Rusya bize olan samamiyetini güçlü hale getirmiştir. Akkuyu Nükleer Güç Santrali bizim geciktiğimiz bir konudur. Enerji ihtiyacımızın yüzde 10'unu karşılayacağız.

Putin: Yarın kimyasal silahların yasaklanması için bir toplantı yapılması yönünde girişimde bulunacağız. Biz kapsamlı bir soruşturma istiyoruz. İsteriz ki biz de bu soruşturmaya katılmak istiyoruz. Biz de gerekli soruşturmayı Rusya içinde yapacağız.

Putin: (Münbiç) Suriye ve başka ülkeler ile Suriye meselesinin çözümü konusunda işbirliği yapıyoruz. Öncelimiz toplrak bütünlüğünü sağlamak ve terörü yok etmek. Türkiye ile işbirliği yapıyoruz ileride de yapacağız. Kürt halkı Suriye'nin vazgeçilmez halkıdır. Suriye'de kendi yerini bulma hakkına da sahiptir. 

Putin: Çeşitli konuları ele aldık, görüşmemeizde. S-400 teslimat sürelerinin azaltılması konusunda Türk partnerlerimizin ricası olsu bize, olumlu bulduk. 


 

Anahtar Kelimeler:
PutinS-400 FüzeleriS-400
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.