Sadrettin Konevi anıldı

06 Kasım 2012 Salı 18:05
Sadrettin Konevi anıldı






MALATYA (CİHAN)- Malatya Kent Konseyi Düşünce Tarihi Konferansları kapsamında, Malatyalı düşünür Sadrettin Konevi anıldı. Kent Konseyi Toplantı Salonu'ndaki programda, Niyazi Mısri Çalışma Grubu Temsilcisi Bülent Sekmen, Konevi'nin hayatı hakkında katılımcılara bilgi vererek, aslen Türk olan Konevi'nin, Hicri 7. ve Miladi 13. asırda Konya'da tanındığını ve bu şehre nispetle Konevi ismiyle tanındığını söyledi.

Konevi'nin, İslam düşüncesinde önemli etkileri olduğunu vurgulayan Sekmen, Konevi'nin talebelerinin onun gözetiminde bilimsel çalışmalar yürüttüğünü anlattı. Aslen Türk olan Sadreddin Konevi'nin, hicri 7. ve miladi 13. asırda Konya'da meşhur olduğunu ve bu şehre nispetle de 'Konevi' ismiyle tanındığını belirten Sekmen, Hayatı hakkında sahip olduğumuz bilgiler hem yetersiz hem de efsanelerle karıştırılmış durumdadır. Nitekim bu sebeple Konevi hakkında en doğru bilgileri bizzat onun kendi eserlerinde aramak gerekmektedir. diye konuştu.

Sadreddin Konevi'nin, İslami ilimleri öğrendiğini ve farklı bir tasavvuf hayatı içinde yetiştiğini kaydeden Sekmen, Bizzat bilgilerini kendi ruh dünyasında tecrübe ederek yaşayan bir alimdir. Öğrendiklerini öğretme imkanına kavuşması, ilminin pekişmesine neden olmuştur. ifadelerini kullandı.

Sekmen, İbn-i Arabi'yi anlamada Konevi'nin çok büyük rolü olduğunu ve İbn-i Arabi'den sonra Konevi'nin en etkili mutasavvıf olduğunu söyledi. Sadreddin Konevi'nin, hayatta iken etrafında çok sayıda talebesi bulunduğunu ve bu talebelerin onun gözetiminde bilimsel çalışmalar da yürüttüğünü anlatan Sekmen, Sadreddin Konevi; felsefe, mantık, Arapça, doğa bilimleri ve benzeri alanlarda kitapların yer aldığı zengin bir kütüphaneye sahipti. bilgisini aktardı.

Sadreddin Konevi'nin, miladi 22 Temmuz 1274 tarihinde Konya'da Hakk'a yürüdüğünü, vefatından kısa bir süre önce bir vasiyetname yazdığını söyleyen Sekmen, Hayattayken refah ve şöhret içinde olan Konevi, ölümünün mütevazi ve Peygamber'in (sas) sünnetine uygun bir tarzda olmasını istemiştir. dedi. Sekmen, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevapladı.


CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.