Sahte oda skandalı; Cep telfonu satıcıları için kurmuşlar

Dolandırıcılıkta akıllara durgunluk veren olay İstanbul'da yaşandı. İddiaya göre cep telefonu satan esnafa yönelik kağıt üstünde kurulan sahte oda, zorunlu üyelik yüzünden esnaftan aidat bile topladı.

30 Aralık 2015 Çarşamba 09:39
Sahte oda skandalı; Cep telfonu satıcıları için kurmuşlar







Sahte oda skandalı; Cep telfonu satıcıları için kurmuşlar

Sahtekarlığın ulaştığı boyut bakanlığı bile hayrete düşürdü. Sahte imzalar ve belgelerle kurulan, kağıt üstünde var olan oda, esnafın haberi olmadan üye kaydı yaparak aidat bile toplamış.

İddiaya göre adı İstanbul Cep Telefonu ve Diğer Haberleşme Cihazları Esnaf Odası, kuruluşu oldukça şaibeli, sahte imzalar üretilerek kurulduğu mahkeme kayıtlarına girdi. Buna rağmen üyelerinden aidat bile topladı

ODALARA ÜYELİK ZORUNLU OLMAKTAN ÇIKSIN

Türk iş dünyasında sahte oda şoku yaşanıyor. "Odalara üyelik zorunlu olmaktan çıksın" diye isyan eden işadamlarına son olarak sahte odalar musallat oldu. İstanbul'da sahte imzalarla kurularak 1.5 yıl faaliyet gösteren bir esnaf odası tespit edildi. Sahte imzalarla haberleri olmadan gerçek kişileri üye yapan ve yeterli çoğunluğu bulan odaya Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kuruluş izni ve açılış belgesi verdi. Üyelerinden aidat bile tahsil eden oda, gerçek bir odanın yaptığı her işlemi yaptı. Üstelik bu belgeler, sahtekârlık ortaya çıkana kadar tıpkı resmi evrak gibi piyasada işlem gördü.

BAKANLIK BEKLEMEDEN KAPATTI

Skandalı İstanbul Video Plak Kaset CD İletişim Esnaf Odası Başkanı Birol Aldam ortaya çıkardı. Aldam ve birçok işadamının İstanbul Cep Telefonu ve Diğer Haberleşme Cihazları Esnaf Odası isimli sahte odayla ilgili açtığı dava halen Bakırköy 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Aldam, dava sonuçlanmadan, sahte odanın bakanlık tarafından kapatıldığını söyledi. Aldam, odanın kuruluş aşamasında da şikâyet dilekçesi verdiklerini ancak 1.5 yıl önceki siyasi belirsizlik ortamında bürokratların olayı dikkate almadığını söyledi. Birol Aldam, İstanbul Esnaf Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz'ın kurulan sahte odanın kurucu üyesi olduğunu öne sürdü.

500 İMZA TOPLANMASI GEREKİYOR

Aldam, sahte oda yöneticilerinin, 500 esnafın imzasını taklit ederek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na başvurduklarını, bürokratların da odanın kurulmasına onay verdiklerini söyledi. Aldam şöyle konuştu: "Oda kurulabilmesi için 500 imza toplanması gerekiyor. Bunların ıslak imzalı belgelerle ve odanın sicil müdürlüğüne bizzat gitmesi gerekiyor. Ancak sahte oda yönetimi 250'si üyemiz olmak üzere başka odaların üyelerini listeye ekliyor. Genel müdürlük, 'olur' verdikten sonra da bu kişilere 'Bize üyesiniz, aidatınızı yatırın' diye ödeme emirleri gidiyor. Korkanlar parasını yatırıyor ama bazıları da o dönemde bakanlığa şikâyet dilekçesi veriyor. Ben de odanın kurulmasından 3 gün sonra dilekçe verdim. Ancak o dönem sümen altı edildi."

SİCİL MÜDÜRÜ İTİRAF ETTİ

Birol Aldam, iddalarını şöyle sürdürdü: "Sahte odanın Sicil Müdür Yardımcısı, Faik Yılmaz'ın oğlu Bora Yılmaz. İlk başvuruda Bora Yılmaz'ın imzası var. Başvuru sırasında Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, Sicil Müdürü'nün imzasının olması gerektiğini Faik Yılmaz'a söylüyor. Onun üzerine Yılmaz'ın gelininin kuzeni olan bir kadın bu göreve atanıyor. Üstelik Sicil Müdürü Ankara'ya tebrik için davet edilerek, burada belgeler imzalatılıyor." Sicil Müdürü kadının ise mahkemede verdiği ifadesinde, "Listeler önüme hazır geldi. Ben de imzaladım" dediği öğrenildi.

MÜFETTİŞ 40 KİŞİDEN İMZA ÖRNEĞİ ALDI

Aldam, 1 Kasım seçimlerinin ardından şikâyetin yeniden gündeme geldiğini ve bakanlığın soruşturma için başmüfettiş atadığını söyledi. Birol Aldam, şöyle devam etti: "Müfettiş rastgele 40 kişiyi çağırarak imza örneklerini aldı. Bunlar kriminal laboratuvara gönderilerek sahte oldukları tespit edildi. 1.5 yıl faaliyet gösteren bu oda aidat, kayıt parası, taşınma belge ücreti gibi birçok kalemde ücret aldı. Odalara ödenen zorunlu aidat ise 315 lira. Bir de kazançtan alınan munzam aidatlar var. Yani bu sahte odaya ciddi bir para aktı." Kaynak: Sabah
Son Güncelleme: 30.12.2015 09:42
Anahtar Kelimeler:
Sahte Oda Skandalı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.