Sahte Reçete Operasyonu; 32 ilde 266 adrese şok baskın

Türkiye'de üretilen milyonlarca kutu ilacın sahte reçetelerle Irak ve Suriye'ye kaçırıldığı ortaya çıktı. İstanbul polisi 32 ilde operasyon düzenledi, 266 adreste eş zamanlı aramalar yapılıyor.

03 Mayıs 2016 Salı 09:52
Sahte Reçete Operasyonu; 32 ilde 266 adrese şok baskın






Sahte Reçete Operasyonu; 32 ilde 266 adrese şok baskın

İstanbul polisi 32 ilde düzenlediği şok operasyonla 266 adresi bastı. Türkiye'de düzenlenen sahte reçetelerle alınan ilaçların Suriye ve Irak'ta satıldığını tesbit eden İstanbul polisi gece yarısı operasyon için düğmeye bastı. Aralarında bir öğretim üyesi Profesör ile çok sayıda doktor ve hemşirenin de bulunduğu zanlıların sorgusu İstanbul'da yapılıyor.

32 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis ekipleri, sabaha karşı İstanbul merkezli 32 ilde toplam 266 adreste eş zamanlı operasyon düzenledi. Örgüt kurarak sahte reçete düzenlediği iddia edilen şüphelilerin, SGK'yı dolandırmak suretiyle kanser ve hematoloji ilaçlarını Suriye ve Irak gibi ülkelere gönderdiği tespit edilen, aralarında doktor, eczacı ve profesörlerin bulundu çok sayıda kişi gözaltına alındı. İstanbul merkezli operasyon Adana, Bursa ve Diyarbakır'ında aralarında bulunduğu 32 ilde devam ediyor.

Olayın mali boyutlarının yüz milyonlarca lirayı bulabileceği iddia ediliyor.

GÖZALTI SAYISI 36 OLDU

Şanlıurfa’da, bazı özel hastanelerde haksız kazanç elde edildiği gerekçesiyle bu sabah saatlerinde düzenlenen operasyon kapsamında gözaltına alınanların sayısı 36’ya yükseldi.
Sorgulanmasına başlanan şüphelilerin çeşitli kişilere ait T.C. kimlik numarasını kullanarak vatandaşları hastaneye gitmiş gibi gösterdiği ve devleti dolandırdığı iddia edildi. 500 sahte veri girişini saptayan polis ve SGK müfettişlerinin incelemesinde yurt dışında yaşayanlar ile ölen 9 kişinin özel hastanede ameliyat edilmiş şekilde işlem yapılarak devletin dolandırıldığı ileri sürüldü. Sorgulaması süren 12'si doktor 36 şüphelilerin işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİLER

Şanlıurfa’da bazı özel hastanelerde haksız kazanç elde edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan aralarında doktorların da bulunduğu 36 kişi sağlık kontörlünden geçirildi, ardından sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.




BİR YILDA 2 MİLYAR KUTU İLAÇ

Sağlık sektöründe büyük tartışmalara neden olan ilaç tüketimindeki şüpheli artışa dikkat çeken uzmanlar sadece geçtiğimiz yıl Türkiye'de 2 milyar kutu ilaç tüketildiğine dikkat çekiyor. İlaç tüketimindeki artışın kişi başına devasa rakamlara ulaştığını belirten uzmanlar 'Bu kadar ilacın tamamının tüketilmiş olmasının imkatsızlığı'na vurgu yapıyor.

TÜRKİYE'YE YILLIK YÜKÜ 19 MİLYAR TL

Uzmanlar Türkiye'de ilaç kullanım bilincinin de kötü olduğuna dikkat çekiyor. Ancak 2 milyar kutu ilaç tüketiminin adli sonuçlar üretmesini de doğal karşılıyor. İlaç kaçakçılarıyla birlikte ilaç israfının Türkiye'ye maliyeti ise 19 milyar lirayı bulduğu hesaplanıyor.Geçtiğimiz mart ayında bu konuda açıklama yapan Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Doç. Dr. Mahmut Çivilibal 'Günümüzde hastanelere ve hekimlere ulaşmanın da çok kolaylaştığını düşünürsek, ister istemez ilaç tüketiminde inanılmaz bir artış var. Türkiye’de 2015’te 2 milyon 46 bin kutu ilaç tüketildi. Bu ilaçların toplam maliyeti 19 milyar 349 milyon lira oldu. Yıllık tüketimde ise kişi başına 25 kutu ilaç düştü. Oysa bu rakam 2012’de 10 kutuydu' yorumunu yapmıştı
Son Güncelleme: 03.05.2016 23:20
Anahtar Kelimeler:
Sahte Reçete Operasyonu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.