Sanatsever hanımların eserleri beğeni topluyor

03 Aralık 2012 Pazartesi 15:09
Sanatsever hanımların eserleri beğeni topluyor






TRABZON (CİHAN)- Trabzon'da yaşları 30 ila 45 arasında değişen bir grup bayan, huzuru geleneksel Türk-İslam sanatlarından tezhip ve ebru yaparak buldu. Eserleri beğeni toplayan bayanlar, tezhip, hat ve ebru yapmanın kendileri için adeta bir terapi olduğunu söylüyor.

Haftanın 2 günü kursun yolunu tutan 10 bayan, Kanuni Anadolu Öğretmen Lisesi Resim Öğretmeni ve ebru sanatçısı Ali Şentürk'ten eğitim alıyor. Tezhibin ardından ebruyu öğrenmekte de kararlı görünen sanatsever bayanlar, ileride buna bir de hat sanatını eklemenin planlarını yapıyor. Bir merak ya da tavsiye üzerine çıktıkları bu yolda idealleri ise iyi bir tezhip, ebru ve hat sanatçısı olmak.

Grubun en tecrübeli isimlerinden 3 çocuk annesi ev hanımı Selma Berber (41), sanata ilgisinin hat ve ebru tabloları gördüğünde başladığını belirtiyor. Duygularını, 'bir tablo görünce içim giderdi' diyerek tarif eden Berber, işe 7 yıl önce tezhip öğrenerek başlamış. Halk Eğitim kurslarında usta öğreticilik kadar olacak seviyeye ulaşan Berber, bir çok kişiye de bu sanatı öğretmiş. Şimdi de ebru öğrenmeye azmeden Berber, Türk-İslam sanatlarının yaşatılması gerektiğine vurgu yapıyor. Tezhip ve ebru yaparken ruhunun dinlendiğinin altını çizen Berber, Evin ve hayatın stresini atıyor, gün sonunda eve daha huzurlu dönüyorum. diyor.

Emine Karağaçlı (38) da eşini kaybettikten sonra düştüğü bunalımdan ebru yaparak kurtulduğunun söylüyor. Bir arkadaşının tavsiyesi üzerine tezhip ve ebru öğrenmeye başladığını belirten Karağaçlı, Bu sanatlarla uğraşmak benim için adeta terapi gibi oldu; kendime geldim, ruhum dinlendi. İnsanlara ve olaylara bakış açım değişti. Tezhip ve ebru sanatları yeniden hayata tutunmamı sağladı. ifadelerini kullanıyor. 2 çocuk annesi Karağaçlı, iyi bir tezhip, ebru ve hat sanatçısı olmak istiyor. Fatma Kara (30) ise hac vazifesinden döndükten sonra tezhip ve ebruyla tanışmış. 4 çocuk annesi ev hanımı Neriman Turan (44) da arkadaşlarının tavsiyesi üzerine 7 yıldır tezhip yaptığını belirtiyor.

Kanuni Anadolu Öğretmen Lisesi Resim Öğretmeni ve ebru sanatçısı Ali Şentürk de ebru sanatına ilginin her geçen yıl arttığını belirtiyor. Ev hanımlarının ilgisinin de kendisini sevindirdiğini anlatan Şentürk, bildiklerini onlara öğretmen için elinden geleni yaptığına kaydediyor.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.