Sancaktepe'de helikopter düştü: Şehit pilotun kahramanlığı

Eğitim uçuşu için havalanan helikopter pilotunun, evlerin üzerine düşmemek için büyük çaba harcadığı ortaya çıktı. Görgü tanıkları pilotun çabasıyla helikopterin evlerin arasındaki küçük boşluğa düştüğünü söyledi.

26 Kasım 2018 Pazartesi 14:02
Sancaktepe'de helikopter düştü: Şehit pilotun kahramanlığı






Sancaktepe'de helikopter düştü: Şehit pilotun kahramanlığı


Eğitim uçuşu sırasında düşen helikopter ile ilgili detaylar ortaya çıkıyor. İstanbul Sancaktepe'de 4 askerin şehit olduğu kazada, askerlerin can kaybını önlemek için yaptığı fedakarlığı görgü tanıkları anlattı. Helikopterin düşmeden önce pilot tarafından son bir manevrayla boş araziye indirilmeye çalışıldığı görüldü.


Sarıgazi Mahalle Muhtarı Göker Göktaş kaza anını anlattı. Götaş, "Evlerin üstüne de düşebilirdi. Evlerin arasındaki boşluğa indirmeye çalıştı. Canları pahasına bunu yaptılar. Sık sık burada eğitim uçuşları oluyor. 2009'da da bu çevreye düşmüştü. Herhangi bir vatandaşın burnunun bile kanamamasını sağladılar. Allah rahmet eylesin. Bir şey söyleyemiyorum" dedi.


'KİMSEYE ZARAR VERMEMEK İÇİN...'

Olay yerinde incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da askerlerin çabalarına değinerek şu açıklamayı yaptı;

"Düzenli bir şekilde eğitim faaliyetleri sürüyor. Sabah 10.32'de kalkan helikopterimizde 2 subay, 2 astsubay, 1 uzaman çavuş arkadaşımız göreve başlamıştır. Kaza sonucunda 2 kahraman subayımız, 2 kahraman astsubayımız şehit olmuştur. 1 uzman çavuşumuzun ameliyatı sürüyor. Bilemediğimiz bir nedenden acil iniş yapmak durumuna girmişlerdir. Anlaşılıyor ki kimseye zarar vermemek için büyük çaba sevk etmişlerdir. Havaalanına yakın olmalarına rağmen ulaşmaları mümkün olmamıştır. Bu çerçevede şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Sancaktepe'de helikopterin düşmesine ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Müracaat savcısı ve otopsi savcısı ile birlikte olay yerine 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi. Bir Başsavcıvekili de olay yerinde... Savcılığın incelemelerin tamamlanmasının ardından açıklama yapması bekleniyor.

EĞİTİMLERDE VE İDARİ İŞLERDE GÖREV ALIYOR

Sancaktepe'de bu sabah yaşanan kazayla gündeme gelen UH-1'lerden TSK'nın envanterinde 26-27 adet olduğu tahmin ediliyor. Silahlı Kuvvetler bünyesindeki en eski helikopter olduğu belirtilen UH-1'ler operasyonlarda değil, eğitimlerde ve idari işlerde görev alıyor. ABD menşeili olan UH-1'ler Avrupa'da da birçok ülkede kullanıldı.

ABD, 2004'TE ENVANTERDEN ÇIKARTTI

ABD, 2004 yılından itibaren UH-1'lerin kullanımına son verdi. Bu sabah yaşanan kaza UH-1'lerin ilk vukuatı değil. UH-1 tipi helikopterler daha önce de 4 kazaya karıştı. Bu sabahki kaza ABD üretimi helikopterin 5'inci kazası oldu.

İŞTE UH-1'İN DAHA ÖNCE KARIŞTIĞI KAZALAR 

8 Kasım 2002 - Bandırma 6. Ana Jet Üssü´ne bağlı UH-1 tipi bir helikopter eğitim alanına inişe geçtiği sırada düştü. Kaza sonucunda 2'si ağır toplam 6 askeri personel yaralandı.

16 Mart 2006 - Erzincan'a gitmekte olan UH-1 tipi askeri helikopter Erzincan'a 55 km uzaklıkta, yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Kazada 5 asker şehit olurken, bir asker de yaralı kurtuldu.

10 Nisan 2006 - Kocaeli'nin Uzunçiftlik beldesi yakınlarında UH-1 tipi askeri personel taşıma helikopteri düştü. Üç askeri personel şehit oldu.

10 Ocak 2011 - Kara Havacılık Okul Komutanlığı'na ait eğitim uçuşu yapan UH-1 tipi askeri helikopterin Sincan İlçesi'ne bağlı Temelli ile Polatlı İlçesi'ne bağlı Dodurga Köyü Kapalıtepe mevkii arasındaki bölgede düşmesi sonucu 5 subay şehit oldu.

GÜVENLİ HELİKOPTERLER Mİ?

Peki, UH-1'ler güvenli helikopterler midir, zaafları var mıdır? Emekli Pilot Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları ile Güvenlik Uzmanı ve eski asker Abdullah Ağar çarpıcı tespitlerde bulundu.

Emekli Pilot Binbaşı Mustafa Hacımustafaoğulları, "UH-1 tipi askeri helikopterin bir arıza sonucu düştüğü anlaşılıyor ancak inceleme yapılacaktır. Havada motor arızası olabilir, dış etkenlerden neden olacak bir gelişme olabilir. Mahalle üzerinde uçuluyor en nihayetinde. Yüksek binalar var. Her Türk helikopter düşebilir. Pilot, meskun mahale insanlara zarar vermeyecek şekilde düşmüş. Orada kendini korumaya da alabilirdi. Korkunç sonuçları olabilirdi.Ülkenin imkan ve kabiliyetleri ile de sınırlı. Bunların eski olması uçamayacağı anlamına gelmez. Bakımları yapılıyor. Sarıgazi askeri eğitim alanı şehrin göbeğinde. Sadece askeri eğitim alanları değil, diğer askeri alanlarında meskun mahallerden uzak olması lazım. İlk kurulduğunda şehrin dışındaydı, şimdi şehrin içinde kaldı. Özellikle söylüyorum. Buna tedbir alınmalı. Kolay değil ayrı bir maliyet. Ama insan canından daha kıymetli bir maliyet yok. Çarşıya, pazara düşseydi farklı bir acı yaşayacaktık. Bu konuda tedbir almalıyız. Eğitimde olan pilotlar bunları kullanmayı öğrenen personeller. Eğitim alıyorlar. Normal usta pilot, onun da düşme ihtimali var. Eğitimde olan pilotun becerisi daha azdır. Daha fazla risk barındırır. Metal yorgunluğu artan bu helikopterlerin envanterden çıkarılması lazım. ATAK helikopterler envantere girince eski tipler de çıkarılacak. Milyon dolarlarla alıyorsunuz kolay da elden çıkaramıyorsunuz tabi." ifadelerini kullandı.

'ESKİ OLMASI DÜŞECEĞİ ANLAMINA GELMEZ'

Güvenlik Uzmanı ve eski asker Abdullah Ağar ise, "Bizim görev yaptığımız zamanlarda kullanılmaya başlandı. Birçok kez bu helikopterlerle operasyona gittik. 1990'lı yılların sona ermesi ve 2000'li yılların gelmesiyle yeni nesil helikopterler devreye girdi. Operasyonlarda Skorsky'ler yer alırken, UH-1'ler ise daha çok idari işler ve eğitimler için kullanılır oldu. UH-1'ler dünyanın en güvenilir helikopterleri arasında yer alıyor. Belki de en güveniliri. ABD'de de uzun yıllar kullanıldı. Onlarca Avrupa ülkesi hala kullanıyor. Eski olması düşeceği anlamına gelmez. Bunların bakımları günü gelmeden yapılıyor." dedi.

Ağar, düşme nedenine ilişkin de çarpıcı ifadeler kullandı. Ağar, "Topoğrafik nedenlerden düşmeler yaşayabiliyor. İnsanoğlunun topoğrafya üzerine yaptığı yüksek yapıların engel olmasıyla düşmeler olabiliyor. Bir de güç kaybından olabiliyor. Güç kaybı, pervane, motor, yakıt yetmezliği gibi nedenlerden havada tutunamama hali diyebiliriz. Bizim envanterimizdeki helikopterler tek motorlu. Silahlı Kuvvetler zamanında çift motor için uğraşmıştı. Ama daha sonra yeni nesiller tercih edildi. Bu helikopterler tek motorlu olduğu için, güç kaybı olabilir diye 12 -13 personel alabiliyor olmasına rağmen, 6-8 personelle uçurulurdu. Bu güç dengesine çok dikkat edildiğini biliyorum. Pilotaj hatası da olabilir. Kaza kırım incelemelerini bir görmek lazım" diye konuştu.

Son Güncelleme: 26.11.2018 12:23
Anahtar Kelimeler:
HelikopterSancaktepe
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.