Sarıkeçili Yörükler sahile indi

06 Kasım 2012 Salı 18:27
Sarıkeçili Yörükler sahile indi






MERSİN (CİHAN)- Türkiye'de konargöçer Yörük kültürünün son temsilcileri Sarıkeçililerin Toroslar ile Akdeniz sahilleri arasındaki uzun yolculukları sona erdi. Erdemli, Narlıkuyu, Taşucu, Yeşilovacık, Bozyazı, Anamur arasındaki ormanlık alanlara yerleşen Sarıkeçililer, yaklaşık 6 ay buralarda kalacak.

Toros dağlarında 45 gün süren yolculuğun ardından sahille inen Sarıkeçililerin bu yılki yolculukları farklı geçti. Geçtiğimiz yıllarda bir çok zorluklarla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Sarıkeçili Yörüklerinden İbrahim Yağal, orman içerisinde kıl keçi otlatma konusunda yapılan yeni düzenleme ile bu yıl daha rahat geldiklerini belirtti.

Yağal, Uzun bir yolculuğun ardından her yıl olduğu gibi Torosların Konya'ya kadar uzanan kollarında yazı geçirdik. Kış döneminin gelmesiyle Akdeniz sahillerine geldik. Bu yıl orman işletme müdürlükleri ve bölge şefliklerinin uygun gördüğü bölgelerde keçilerimizi serbest otlatarak indik. Yönetmelikle ilk defa kıl keçi otlatma konusunda Silifke pilot bölge seçildi. Orman İşletme Müdürlüğü ve bölge şefliklerinin uygun gördüğü yerlerde dekar başına on keçi otlatmaya izin verildi. dedi.

YASADA YENİ DÜZENLEME YAPILMASI GEREK

Torba yasasıyla orman içerisinde keçi otlatılması konusunda getirilen serbestlik ve yapılan yeni düzenlemenin kendilerine kolaylık sağladığını fakat yeni yasanın vermiş olduğu dekar üzerine 10 keçi şartının çok olduğunu belirten Sarıkeçili Temsilcisi İbrahim Yağal, Zaten bu ormanlar yıllarca kapasitesinin üzerinde hayvan otlatılarak körleşmiş, zayıflamış. Yeterli hayvana yeterli cevabı veremez hale gelmiş. Bir de dekarı 10 hayvan karşılayacak orman kalmamış. 2 dekara 10 hayvan otlatma izni verilirse biraz daha rahat edeceğiz. Daha önemlisi ormanlarımız daha çok rahatlayacak. diye konuştu.


Çocuklarının eğitimi konusundaki sorunları bir türlü aşamadıklarını dile getiren Yağal, Bildiğiniz gibi hala konargöçer hayat devam ediyor . 6. sınıfa giden kızımı daha bugün okula başlatabildim. Çocuklarımız 45 gün geriden geliyor. Şuanda çocuklarımızı okutma telaşındayız. Hal böyle olunca dağda çok fazla çocuk kalmadı. Hayvan yetiştiriciliğinde bu en büyük sıkıntımız. Bizlerin artık önceliği kültürü yaşatmak değil çocuklarımızı okutmak. Bizden de kültürlü çocuklar çıksın, bizimde vatana millete hayırlı evlatlarımız, kültürlü çocuklarımız yetişsin istiyoruz. dedi,
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.