Şaşmaz: Açlığa Doymak, hayatın değerini anlamayanlara bir şeyler söylüyor

03 Aralık 2012 Pazartesi 16:35
Şaşmaz: Açlığa Doymak, hayatın değerini anlamayanlara bir şeyler söylüyor






İSTANBUL (CİHAN)- 7 Aralık´ta seyirciyle buluşacak `Açlığa Doymak´ filmi, birbirlerinden farklı dünyalarda yaşayan üç insanın sıradan hayatlarının, ölümü dileyecek kadar büyük bir azaba dönüşmesini anlatıyor. Filmin ölüm oruçlarının gündemde olduğu bir dönemde vizyona girmesi eleştiri konusu olmuştu. Yönetmen Zübeyr Şaşmaz, söz konusu dönemde böyle bir filmi çekmenin cesaret istediği yönündeki yorumlara, Biz cesur olmak adına yola çıkmıyoruz... Bu bir insanı anlama çabası. şeklinde cevap verdi.

Zübeyr Şaşmaz´ın, Ruhsal bir azap bedensel bir acıyla yenilebilir mi? İnsan en temel ihtiyacı olan yeme içme arzusunu bir amaç uğruna kesebilir mi sorusuna cevap arayan `Açlığa Doymak´ filmi, sanal dünyanın sinema dergilerinden Cinedergi´nin Aralık sayısında kapağı süslüyor. Dergide; ölüm oruçlarını farklı bir bakış açısıyla anlatan filmin yönetmeni Zübeyr Şaşmaz ile yapılan röportaj da yer alıyor. Filminde bir gerçekliği anlattığını dile getiren Şaşmaz, amacının biraz da insanlara hayatın değerini ve önemini anlatmak olduğunu ifade ediyor. Şaşmaz´ın filmiyle ilgili aktardığı bazı cümleler şöyle:

Bir gerçekliği anlatma yolunda hareket ediyorum. Yapmaya çalıştığım sinema bir gerçeklik üzerine kurulu. İnsanların hatalarını yüzüne vurmak çok sinir bozucudur. Ben herhangi bir filmde bu kadar sert ve bu kadar yüzüme bir şeyler söylendiğinde rahatsız olurum ama bir taraftan beni düşündürür. Bir taraftan da uykumu kaçırır ve konumumu, neredeyim ve ne yapıyorum sorularına cevap bulmama yardımcı olur. 'Açlığa Doymak' biraz ona yardımcı olmak için yapılmış bir film. 15-20 gün Hindistan'da Kalküta'ya gitmiştim bir festival için. Orada 15 milyona yakın insan sokakta yaşıyordu ve ben bir otelde kalıyorum. Kendi kendime dedim ki 'Ne güzel bir yastığım var.' Benim bunu görmem gerekiyor ki yastığım var diye şükredebileyim. Bu insanları da görmek gerekiyor ki bence hayatımın değerini anlayabileyim. Çünkü burada hayatın değerini çok anlayamamış insanlar var diye düşünüyorum.

`FİLM YAPMAK FELSEFENİN BULUNDUĞU KONUMDUR´
Zübeyr Şaşmaz´ın, ölüm oruçlarının olduğu bir dönemde `Açlığa Doymak´ filminin gösterime girmesinin cesaretle bağdaştırılması ile ilgili bir soru üzerine verdiği cevap da şöyle:

Biz cesur olmak adına yola çıkmıyoruz. Felsefe mesela ahmakların ve aptalların düşünme şeklini yönlendirmek için belki vardır ve onların ne kadar yanlış düşündüğünü anlatmak üzere oluşur. Film yapmak da felsefenin bulunduğu konumdur. Çok mu sert oldu? Bu bir insanı anlama çabası. Gerçekten kendi hayatındaki ritmin neyse, dışarıya gösterdiğin ritim de odur. Filmin ritmi de odur. Herhalde kişisel bir şeyden kaynaklandığını düşünebilirim. Hayatta biz bazı şeyleri tercih etmeden öyle bulduk kendimizi. Ben ailemi tercih etmedim veya okuduğum okulları tercih etmedim, bilmem neyi de tercih etmedim. Bu filmde yapmaya çalıştığımız en temel şeylerden biri birey olabiliyor muyuz, birey aslında toplumda gerçekten var mı, niye olamıyoruz onları biraz sorgulamaktı. Bazı karakterlerde de bunları anlatmaya çalıştık.
CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.