Sibirya soğukları geliyor; Vatandaşlara kritik uyarı

Kara kış kapıya dayandı. Karadeniz üzerinden gelen Sibirya soğukları tüm ülkeyi etkisi altına alacak. Başta Marmara Bölgesi olmak üzere soğuk hava dalgası tüm yurtta hakim olacak

29 Aralık 2015 Salı 23:05
Sibirya soğukları geliyor; Vatandaşlara kritik uyarı






Sibirya soğukları geliyor; Vatandaşlara kritik uyarı

Türkiye uzmanlara göre son 10 yılın en şiddetli soğuklarıyla mücadele edecek. Zorlu bir kış mevsiminin hüküm süreceği iller arasında İstanbul da var, Meteorolojiye göre kar yağışı kapıya dayandı. Karadeniz üzerinden yurda giriş yapan kar, soğuk ve tipiyle birlikte zor günler geçirtecek. Uzmanlar özellikle kalp ve tansiyon hastalarıyla 65 yaş üstü ve çocukları soğuğa karşı uyardı.

Soğuklar ne zaman geliyor, Son hava durumu

2016’ya son 24 saat kala Türkiye kar yağışının etkisi altına girdi. Son yılların en şiddetli kar yağışını taşıyan soğuk hava dalgası, dün akşamdan itibaren Karadeniz üzerinden yurda giriş yaptı. Meteorolojiden yapılan açıklamada kuvvetli yağışın özellikle Marmara'nın Doğusu ve Batı Karadeniz'de etkili olduğunu vurgulayan yetkililer, kar yağışıyla birlikte, gök gürültüsü, kuvvetli rüzgar ve tipi de görüleceği konusunda uyardı.

İstanbul'da hava sıcaklıklarının 10 ila 15 derece azalacağına dikkat çeken uzmanlar, 10 dereceye çıkan sıcaklığın bugün öğle saatlerinde sıfır dereceye düşeceğini, yeni yıla girerken -2, -3, sabaha karşı ise -4 ila -5 olacağını gece ise -7, -8 dereceye ineceğini bildirdi.

KAR KALINLIĞI 30 CM'YE ULAŞACAK

Yarına kadar karın şiddetli bir şekilde etkisini sürdüreceğini belirten uzmanlar kutupsal soğuğa karşı da vatandaşları uyardı: Yoğun kar yağışı, kuvvetli rüzgar, hava sıcaklığının hissedilir derecede azalarak sıfır derecenin altına düşmesi, buzlanma ve don hadisesi sonucu başta ulaşımda aksamalar olmak üzere meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.
Türk Hava Yolları da özellikle İstanbul'daki yoğun kar yağışı nedeniyle yolcularını uyardı.

ACİL DURUMLARDA ALO AKOM

İstanbul Valiliği uyardı: Vatandaşlarımız ihtiyaç duyduğu durumlarda; İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün (İstanbul AFAD) 0212 455 70 00 ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını arayabilir.

BELEDİYE'DEN UYARI : TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNİ KULLANIN

Zorunlu olmadıkça trafiğe aracınızla çıkmayın, MUTLAKA toplu taşıma araçlarını kullanın.
- Acil yardım, kurtarma, yol bakım ve müdahale araçlarının, görev mahalline en seri şekilde ulaşmaları için, emniyet şeridini kullanmayın.
- Elektrik kesintisi ve buna bağlı olarak oluşacak su kesintisi, ısınma ve aydınlatma gibi günlük ihtiyaçların karşılanması hususunda tedbirli ve dikkatli olun.
- Yaşlı, çocuk, hamile kadınlar ile kalp ve akciğer hastası olan kişiler mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasın.
- Kapalı alanlarda mangal gibi aparatları kullanmayın, baca temizliğinize karşı hassas olun.

Valilikten jet açıklama

İstanbul Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürlüğü'nden alınan hava tahmin raporunda; İstanbul'da bugün öğle saatlerinden itibaren beklenen kar yağışının aynı gün akşam saatlerinden itibaren kuvvetlenerek, cumartesi günü sabah saatlerine kadar aralıklarla yoğun kar sağanakları şeklinde devam edeceği tahmin edilmektedir. Kar yağışı ile birlikte rüzgârın kuzey (Kuzey ve Kuzeydoğu) yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi ve yer yer tipi olayı beklenmektedir. Ayrıca, sıcaklığın 12 derece düşeceği tahmin edilmektedir” denildi.

Uzmanlardan tavsiye; Elleriniz cebinizde yürümeyin

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi, Ortopedi Bölümünden, Op. Dr. Eyüp Bakmaz karda doğru yürüme tekniklerini anlattı:
1-Dengenizi koruyabilmek için, ellerinizi cebinize sokmayın.
2- Dik yokuşları inip çıkmayın.
3-Yürürken iki elinizin de dolu olmamasına dikkat edin.
4-Çocuğunuzu ya da ağır eşyalarınızı kucakta taşımayın.
5-Tabanı kaygan olmayan altı lastik ya da kauçuk ve tırtıklı ayakkabılar, ayak bileğinizi kavrayan botlar giyin.

Kalbi olan çıkmasın!

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi,'nden Dr. Özgür Şamilgil soğuğa karşı uyardı: Akciğer sorunu olanların burun ve ağızdan soğuk havayı ciğerlerine çekmeleri başta soğuk algınlığı, nezle, grip ve daha da önemlisi zatürre riskini arttırıyor. Kalp ve tansiyon hastalarının ise soğuğun vücutta yarattığı stres nedeniyle kriz ve inme riski artıyor.
Son Güncelleme: 29.12.2015 23:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.