Sıcaklar arttı, vatandaş 'serinleyelim' derken malından olmaya başladı

19 Temmuz 2011 Salı 16:11
Sıcaklar arttı, vatandaş 'serinleyelim' derken malından olmaya başladı






 Bahar aylarında sıcaklığın mevsim normallerinin altında geçmesi ardından yazın gelmesiyle kavurucu sıcaklar baş göstermeye başladı. 

Geceleri serinlemek amacıyla açık bırakılan kapı ve pencereler hırsızlara davetiye çıkarıyor. Emniyet kayıtlarında ev hırsızlıkları 'açık pencereden' ve kapıdan girme olarak ikiye ayrılıyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'nden yapılan açıklamada, vatandaşların sıcak havalarda 'serinleyeyim derken, mallarından olmamaları' istendi. Açıklamada, vatandaşların, serinlemek amacıyla açık bırakılan pencere ve balkon kapılarını gece yatmadan önce mutlaka kapatmaları gerektiği vurgulandı. 

Bursa'da, yaz aylarında meydana gelen hırsızlık olaylarının büyük bir bölümü açık bırakılan pencere ve kapılardan kaynaklandığı belirtildi. Açıklamada; özellikle giriş katlardaki evleri tercih eden hırsızların, vatandaşların serinlemek amacıyla açık tuttukları kapı ve pencerelerden kolaylıkla içeriye girebildiğine dikkat çekiliyor.Yaz aylarında artan hırsızlık olaylarında vatandaşların geceleri kapı ve pencereleri açık bırakmalarının payının büyük olduğunun kaydedildiği açıklamada, vatandaşların, yatmadan önce mutlak suretle kapı ve pencerelerini kapatmaları istendi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

 Sıcak hava sebebiyle vatandaşlar evlerinin balkon ve pencerelerini açık bırakıyor. Bu da hırsızların işini kolaylaştırıyor. Açık pencere hırsızlığı denilen vakalarda hırsız evin açık bırakılan camından, camı kırıp içeriden kolu çevirerek, tornavida yardımı ile pencereyi açarak, açık balkon kapısından veya balkon kapısının camını kırıp kapıyı açarak, havalandırma boşluğuna bakan banyo veya tuvaletin camından süzülerek içeri giriyor. 

Pencere, balkon veya havalandırma pencerelerinden içeri giren hırsızlar, genellikle nakit para ve ziynet eşyası alıp girdikleri yoldan evi terk ediyor. Kapıdan giren hırsızlar ise evin kapısını sert bir cisimle müdahale edip kırarak, anahtar uydurmak suretiyle kapıyı açarak ve çelik kapılar için kaporta krikosuyla çelik kapının kasasını gerdirip kilit dilini düşürerek eve giriyor. Kapıdan giren hırsızlar, pencereden girenler gibi para ve ziynet eşyalarının yanı sıra, elektronik ve elektrikli cihazlarla varsa para kasasını da yanlarında götürüyor. Bu tip hırsızlıklarda mutlaka kapıda çalınanları taşımak için bir araç bekletiliyor. 

HIRSIZLAR GÜRÜLTÜ ÇIKARMAMAK İSTER

Hırsızların çok uğraşarak, gürültü çıkararak ve zaman harcayarak bir yere girmek istemeyeceklerine dikkat çekilen emniyet açıklamasında, hırsızların kapalı pencerelerin tercih etmeyeceği vurgulandı. Sıcak sebebiyle balkon ve terasta yatan vatandaşların da değerli eşyalarını açıkta bırakmaması istenen açıklamada; evlerin, zemin ile birinci ve ikinci kat balkon ve pencerelerin kilitlerinin sağlam, pencerelerin de demirli olmasına özen gösterilmesi gerektiği vurgulandı. 

 CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.