Simav'da bu yıl şeker pancarı verimi düşük

29 Kasım 2012 Perşembe 16:14
Simav'da bu yıl şeker pancarı verimi düşük






KÜTAHYA (CİHAN)- Kütahya'nın Simav ilçesindeki pancar üreticisi çiftçiler, bu yıl havaların kurak gitmesinden dolayı verimin düştüğünü belirtti. Bu durumun kota sözleşmeleri sebebiyle çiftçiyi zor durumda bırakacağını belirten Simav Ziraat Odası Başkanı Kadir Bütüner de, Çiftçimiz, 25 bin ton şeker pancarı sözleşmesi yaptığı halde havaların kurak gitmesi nedeniyle 5 ton üretebilmiştir. Bu üretimden dolayı fiyat farkı oluşmaktadır. Çiftçimiz, diğer çiftçileri dolaşarak kotayı doldurmak için şeker pancarı arayışındadır. dedi.

Pancar üreticisinin mutlu olmadığını belirten Bütüner, Üreticiler, uygulanan kotadan dolayı zor durumdadır. Bin dönüm arazin var, devlet burada ne kadar ekeceğine karar veriyor. Eğer devletin belirlediği miktarda üretmezsen, 'Nereden bulursan bul, kotanı doldur.' diyor. Üç dört yıldır yeni kotalar verilmiyor ve çiftçimiz çok zor durumda kalıyor. şeklinde konuştu.

Üreticilerden Osman Çoban ise, Devletimizin çiftçilerle kota değil, dekar üzerinden sözleşme yapmasını istiyoruz. Olumsuz hava şartlarından dolayı üretemediğimiz şeker pancarını, çevre ilçe ve illerden farklı fiyatla alarak kotamızı doldurmaya çalışıyoruz. Bu bizi çok zor durumda bırakıyor. Önümüzdeki senelerde herhangi bir kolaylık sağlanmazsa şeker pancarı üretmeyi düşünmüyoruz. dedi. CİHAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.